Un executor judecătoresc, fiul acestuia și un pretins „colonel FSB”, trimiși în judecată. Ce i-au promis unei femei din Cantemir

Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi despre transmiterea spre examinare în instanța de judecată a unui dosar în care un executor judecătoresc din Chișinău și fiul acestuia sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în complicitate, iar un cetățean din Dondușeni, pretins „colonel FSB”, este învinuit de escrocherie.

Astfel, cei trei vizați în dosar au pus la cale o schemă infracțională, prin care s-au ales cu o sumă de 25 000 de euro, în schimbul promisiunii făcute unei femei din orașul Cantemir de a influența organele de drept din Ucraina, în vederea eliberării soțului acesteia, aflat în arest preventiv în Odessa, pentru comiterea mai multor infracţiuni.

Concret, soția celui reținut a solicitat ajutorul unei cunoștințe, care s-a adresat unui figurant pe dosar, ultimul comunicându-i că, prin intermediul feciorului său, ar putea organiza o întâlnire cu un pretins colonel din cadrul Serviciului de Securitate al Federației Ruse, care ar avea influenţă asupra autorităților ucrainene, în vederea soluţionării problemei.

În cadrul întâlnirii, „colonelul” și-a exprimat convingerea că ar putea soluţiona problema privind eliberarea celui reținut, în maxim trei săptămâni, contra sumei de 25000 euro, prin intermediul unor persoane influente din Ucraina, care ar putea organiza eliberarea celui arestat prin schimbarea cu o altă persoană, sub pretextul confundării identității, precum şi prin angajarea unui avocat care i-ar putea acorda servicii de asistenţă juridică.

Astfel, prin acțiunile sale, figuranții pe dosar au cauzat daune în proporţii deosebit de mari, în sumă de 25 000 euro (conform cursului oficial al BNM – 524 487, 20 lei).

Iar dacă aceștia vor fi găsiți vinovați, ei riscă o amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale sau închisoare de la 3 la 7 ani (cei 2 învinuiți pentru trafic de influență) și închisoare de la 8 la 15 ani (cel acuzat de escrocherie în proporții deosebit de mari).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.