Principală  —  IMPORTANTE   —   Un an de la reținerile…

Un an de la reținerile din dosarul parcărilor: nicio persoană după gratii și patru bănuiți scoși de sub urmărire penală

La un an de la reținerile sonore din dosarul parcărilor, nicio persoană nu stă după gratii, mai mult, patru dintre acestea au fost scoase de sub urmărire penală și figurează deja drept martori ai acuzării. O sentință de condamnare a fost pronunțată până în prezent doar în privința unui singur inculpat, Igor Gamrețki, ex-șeful Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație. Acesta a fost pedepsit însă cu închisoare cu suspendare, decizia fiind menținută de Curtea Supremă de Justiție. Cauza penală pe numele fostului primar al capitalei, Dorin Chirtoacă se află pe masa Judecătoriei Chișinău de mai bine de nouă luni fără a avea vreo finalitate, iar la 7 mai urmează să aibă loc abia prima ședință de judecată în dosarul viceprimarului Nistor Grozavu și omului de afaceri Alexandru Pincevshi. Fostul consilier municipal Ghenadie Ivașcenco și administratorii a trei firme de parking, Serghei Islentiev, Alexei Curti și Olga Andriuța, au fost scoși de sub urmărire penală, deoarece „interesul material al acestora nu a fost demonstrat”. 

Proiectul privind implementarea sistemului de parcări cu plată în capitală, finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) încă în 2011 în baza unui contract de împrumut, presupunea că Primăria mun. Chișinău va selecta prin licitație publică internațională un partener privat care să amenajeze circa 25 de mii de locuri cu plată. Proiectul a fost compromis însă încă la etapa demarării concursului pentru selectarea companiei care urma să amenajeze, pentru prima perioadă, 2 500 de locuri de parcare. Despre faptul că Nistor Grovazu, viceprimarul mun. Chișinău, a semnat contractul de parteneriat public-privat pentru implementarea sistemului de parcări cu plată în capitală, fără ca acesta să fie aprobat, mai întâi, de Consiliul Municipal Chișinău, așa cum prevedea o decizie a Consiliului aprobată anterior și despre faptul că firmele din Cipru și Malta, care figurează în calitate de fondatori ai companiei desemnată câștigătoare a licitației, provoacă mai multe semne de întrebare vis-a-vis de integritatea acestui proiect, Ziarul de Gardă a scris la începutul lunii aprilie 2017.

La scurt timp, în dimineața zilei de 25 aprilie 2017, Centrul Național Anticorupție (CNA) anunța despre percheziții de amploare la mai multe adrese din Chișinău în dosarul de corupţie ce vizează selectarea companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în capitală. Percheziții au avut loc la birourile și domiciliile mai multor reprezentanți ai agenților economici și funcționari din cadrul Primăriei mun. Chișinău, inclusiv la domiciliul viceprimarului Nistor Grozavu. Drept urmare, șapte persoane au fost reținute și plasate în izolatorul CNA: viceprimarul Nistor Grozavu, omul de afaceri Alexandru Pincevschi, fostul șef al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație, Igor Gamrețki, fostul consilier municipal Ghenadie Ivașcenco și administratorii a trei firme de parking, Serghei Islentiev (PLS „Parcare”), Alexei Curti, („Sizif-L”) și Olga Andriuța (reprezentanta prin procură a „PLS Parcare”, iar conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), tot ea administratoare a firmelor „C-Parking” SRL și „Primele Plăți Mobile” SRL). După ce au fost plasați în izolatorul CNA, aceștia au primit măsuri preventive fără privare de libertate. O lună mai târziu, la 25 mai 2017, în același dosar a fost reținut și Dorin Chirtoacă, pe atunci primar general al mun. Chișinău.

La an de la demararea scandalului, principala figură din dosar, Igor Gamrețki, deja ex-șef al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație, cel care a recunoscut că a trucat licitația pentru selectarea firmei care urma să amenajeze parcările, se află în libertate și poate, în continuare, să ocupe funcții publice. Gamrețki a fost condamnat la 3 august 2017 de prima instanță la doi ani de închisoare cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semiînchis, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice pe un termen de trei ani, câteva luni mai târziu însă, Curtea de Apel Chișinău a suspendat condiționat pedeapsa cu închisoarea pe un termen de trei ani. Ulterior, Curtea Supremă de Justiție a decis să nu-l priveze pe acesta de dreptul de a ocupa funcții publice. Respectiv, în prezent, Igor Gamrețki se judecă cu Primăria pentru a fi repus în funcția de șef al Direcției.

În decizia motivată a instanței de fond în dosarul de trafic de influență pe numele lui Igor Gamrețki se găsesc toate detaliile schemei de fraudare a proiectului parcărilor cu plată.

La 29 septembrie 2015, în ziua când compania austriacă „EME Parkleitsystem GmbH” era desemnată câștigătoare a licitiației privind implementarea proiectului parcărilor cu plată în Chișinău, Igor Gamrețki, șeful Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație (DGTPCC) era deja de patru zile acționar cu 26% la firma respectivă. Schema de trucare a licitației însă a fost aplicată cu mult mai devreme de Gamrețki și de omul de afaceri milionar Alexandru Pincevschi, beneficiarul din umbră al „EME Parkleitsystem GmbH”.

Pentru ca să-și asume „rezolvarea problemei în întregime”, inclusiv să-l convingă pe primarul general Dorin Chirtoacă, fostul său coleg de clasă, Igor Gamrețki i-a cerut omului de afaceri un comision unic de 2 milioane de euro sau 26% din capitalul social al firmei care avea să semneze contractul cu Primăria. Afaceristul milionar și partenerii săi din Ungaria au acceptat cea de-a doua opțiune, care imediat a și fost pusă în practică.

La 10 august 2015, în Cipru, era înregistrată o nouă companie, „Desonia Investments  Ltd”, pe numele lui Eugen (Oigan) Pârciu, nepotul din Germania al lui Gamrețki. Peste 15 zile, în Austria, era fondată compania „EME Parkleitsystem GmbH”, iar o lună mai târziu, la 25 septembrie, firma cipriotă era introdusă în lista proprietarilor „EME Parkleitsystem GmbH”Gamrețki susține că nepotul său era „o persoană de încredere, bine cunoscută de Dorin Chirtoacă” și că edilul cunoștea schema de trucare a licitației, dar evită să explice direct dacă a partajat sau nu cu fostul său coleg de clasă cele 26%.

Este cert că, în urma majorării cerințelor obligatorii față de ofertanți, la concursul de implementare a proiectului parcărilor cu plată în Chișinău au depus dosare de participare doar două companii, ambele afiliate milionarului Alexandru Pincevschi

Altfel spus, pentru a elimina orice bănuieli de fraudare a licitației, dar și a se asigura că va obține contractul cu Primăria pentru amenajarea parcărilor cu plată în capitală, Alexandru Pincevschi și-a însărcinat juristul companiilor sale, pe Alexei Curti, care este și administrator al SRL „Sizif-L”, să procure caietul de sarcini al concursului respectiv şi să participe fictiv la ea, fără a avea intenţia de a câştiga sau a crea o concurenţă reală companiei „EME Parkleitsystem GmbH”.

Ulterior, contractul cu „EME Parkleitsystem GmbH” a fost semnat de Nistor Grozavu în lipsa aprobării Consiliului Municipal Chișinău (CMC).

La rândul său, viceprimarul Grozavu, care contrar legii și deciziei CMC din 2 octombrie 2014, a semnat contractul cu „EME Parkleitsystem”, fără aprobarea consilierilor municipali, își motivează semnătura prin faptul că ar fi primit indicații verbale de la Dorin Chirtoacă și că în acel moment nu realiza că face o ilegalitate. În timp ce Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcție pe parcursul anchetei,Nistor Grozavu este și astăzi viceprimar cu acte în regulă.

Dosarul pe numele fostului edil al capitalei, Dorin Chirtoacă, în care acesta este acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă, a ajuns pe masa magistraților încă la 21 iulie 2017, până în prezent însă nu are o finalitate. Dosarul se află la etapa audierii martorilor, potrivit şefei Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media a Procuraturii Anticorupție, Anastasia Mihălceanu, care face trimitere la declarațiile procurorului pe caz, Dumitru Robu. Următoarea ședință pe dosar este fixată pentru 3 mai.

Viceprimarul Nistor Grozavu și omul de afaceri Alexandru Pincevschi au fost trimiși pe banca acuzaților în dosarul fraudării licitației privind amenajarea parcărilor cu plată în Chișinău abia la 22 martie curent. Grozavu este acuzat de depăşirea vădită atribuţiilor de serviciu, pe motiv că a contribuit la trucarea licitației și a semnat contractul de parteneriat public-privat cu firma gestionată din umbră de Pincevschi, fără ca documentul să fie aprobat de Consiliul Municipal Chișinău. Pincevshi este învinuit că ar fi organizat și instigat persoane cu funcții de răspundere din cadrul Primăriei mun. Chișinău, în vederea organizării unui concurs inechitabil, cu desemnarea unui câștigător prestabilit care urma să gestioneze parcările cu plată din mun. Chișinău. Cei doi riscă până la trei ani de închisoare. Potrivit, purtătoarei de cuvânt a Procuraturii Anticorupție, Anastasia Mihălceanu, ambii figuranți și-au recunoscut vina, iar pe 7 mai este fixată prima ședință pe dosar.

În privința fostului consilier municipal Ghenadie Ivașcenco și a dministratorilor a trei firme de parking, Serghei Islentiev (PLS „Parcare”), Alexei Curti, („Sizif-L”) și Olga Andriuța (reprezentanta prin procură a „PLS Parcare”, iar conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), tot ea administratoare a firmelor „C-Parking” SRL și „Primele Plăți Mobile” SRL), cauzele penale intentate au fost încetate.

„Interesul material al acestora nu a fost demonstrat, astfel, au fost scoși de sub urmărire penală și audiați în calitate de martori în dosarul ce îi vizează pe Grozavu și Pincevschi”, menționează pentru ZdG Anastasia Mihălceanu, şefei Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media a Procuraturii Anticorupție, care explică că aceștia ar fi exercitat ordinile superiorilor lor și nu acționat în interes material personal.

Procurorul anticorupție Dumitru Robu, care instrumentează dosarul licitației trucate privind amenajarea parcărilor în Chișinău a fost avansat la mijlocul lunii februarie curent în funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, Oficiul Central. Acesta însă continuă să reprezinte în instanță acuzarea pe dosarul Chirtoacă. Procuror pe dosarul în care figurează Pincevschi și Grozavu este Victoria Furtună.

Urmăriți aici cronologia evenimentelor în dosarul parcărilor:

(doc) Milioanele chișinăuienilor „parchează” în Cipru și Malta

  1. Primele rețineri în dosarul parcărilor cu plată în capitală
  2. Telenovela parcărilor din Chișinău. Reprezentanții agentului economic REFUZĂ să spună cine sunt beneficiarii firmelor din Malta și Cipru
  3. Tranzacția de 180 mii de euro pusă la cale de șeful Direcției Transport a Primăriei Chișinău, reținut de CNA
  4. CNA: Cum a fost fraudată licitația privind parcările cu plată din Chișinău
  5. (foto) ULTIMA ORĂ! Dorin Chirtoacă părăsește Primăria însoțit de ofițerii CNA
  6. Cauza penală de învinuire a lui Dorin Chirtoacă este trimisă în judecată. Procurorii solicită suspendarea din funcție a primarului mun. Chișinău
  7. Tranzacţia Chirtoacă-Gamreţki şi mărturiile din „dosarul parcărilor”
  8. Chirtoacă le-a scris oficialilor europeni despre ilegalități, presiuni și „pisica” din dosarul parcărilor
  9. Chirtoacă, hotărât să meargă la CtEDO! Procurorul pregătește lista probelor acuzării
  10. Prima condamnare, fără închisoare, în dosarul parcărilor cu plată din Chișinău
  11. (doc) Mărturiile din dosarul parcărilor: Gamrețki a cerut 2 milioane de euro sau 26% din firmă
  12. (doc) Motivele pentru care pedeapsa cu închisoarea pe numele lui Igor Gamrețki a fost suspendată
  13. Nemulțumit de condamnarea la închisoare cu suspendare, Igor Gamrețki a contestat decizia la CSJ
  14. Punct mort în dosarul parcărilor: șase cauze pe masa procurorilor, una în instanță, o sentință de condamnare și nicio persoană după gratii
  15. Procurorul din dosarul Chirtoacă va ocupa fotoliul de adjunct al șefului Procuraturii municipiului Chișinău
  16. (doc) Cum motivează CSJ decizia de a nu-i interzice lui Gamrețki să ocupe funcții publice
  17. (doc) Gamrețki, despre revenirea în funcția pe care o deținea când frauda licitația privind parcările cu plată în Chișinău
  18. Viceprimarul Nistor Grozavu și omul de afaceri Alexandru Pincevschi, trimiși în judecată în dosarul parcărilor