Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.04.2018

În Slovenia a fost organizat Summit-ul șefilor de stat și guvern al țărilor participante la SEECP

În Slovenia a fost organizat Summit-ul șefilor de stat și guvern al țărilor participante la SEECP

Secretarul de stat, Daniela Morari, a participat la Summit-ul șefilor de stat și guvern al țărilor participante ale Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP). Evenimentul a fost organizat sub auspiciile Sloveniei, care la moment deține președinția în exercițiu al SEECP.

În cadrul evenimentului participanţii au avut un schimb de opinii privind ultimele evoluții politice și economice în Europa de Sud-Est, impactul acestora asupra cooperării regionale şi proceselor de integrare europeană din statele membre ale SEECP.

În discursurile sale participanții la Summit au menționat importanța continuității în procesele multidimensionale de cooperare regională în vederea constituirii economiilor durabile și stabilității sociale. O atenție deosebită a fost atrasă necesității de a dezvolta în continuare rețelele de transport și infrastructură care sunt apreciate drept un sistem vital pentru intensificarea proceselor de cooperare comercial-economică și de prosperare a regiunii. În discursul său, secretarul de stat, Daniela Morari, a apreciat rezultatele obținute de partenerii din Balcanii de Vest și a dat asigurări că Republica Moldova va depune în continuare eforturi considerabile pentru a se alinia standardelor ce vor permite progresul constant în procesul de integrare europeană.     

La finele reuniunii a fost adoptată Declaraţia comună SEECP prin care părţile şi-au reconfirmat susținerea pentru implementarea cu succes a inițiativelor și programelor de cooperare în regiunea Europei de Sud-Est, exprimând susținerea fermă a parcursului european al statelor membre SEECP.

Potrivit MAEIE, Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est a fost lansat la iniţiativa Bulgariei în 1996, fiind formate bazele pentru cooperarea regională în scopul de a crea o atmosferă de încredere, relaţii de bună vecinătate şi stabilitate. Republica Moldova a aderat la SEECP, cu statut de participant cu drepturi depline, la 4 mai 2006 în cadrul Summit-ului de la Tesalonic. Statele participante la SEECP sunt: Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Republica Elenă, Fosta Republică Iugoslavă Macedonia, Republica Moldova, Republica Muntenegru, România, Serbia, Turcia și Kosovo.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus