Pesticide colectate în Ceadîr-Lunga, Sîngerei și Ungheni vor fi evacuate și distruse în Polonia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul Apărării a demarat activitățile de evacuare și distrugere a deșeurilor de pesticide, colectate în depozitele centrale din Ceadîr-Lunga, Sîngerei și Ungheni. Anterior, pesticidele au fost colectate din localitățile Beşghioz, Gaidar, Joltai, Cazaclia, Chiriet-Lunga, Copceac și Tomai şi urmează a fi transportate la uzina SARPI Dabrowa Gornicza din Polonia pentru a fi distruse termic.

Astfel, potrivit colonelului Mariana Grama, șef secție relații militare în cadrul Direcției planificare strategică, începând cu data de 22 aprilie, o echipă de șapte militari din cadrul Brigăzii de infanterie motorizată „Ștefan cel Mare”, împreună cu reprezentanți ai companiei E.S. Field Service Veolia din Marea Britanie și membrii Comisiei pentru Situații Excepționale al UTA Găgăuzia, vor desfășura activități de pregătire pentru export a circa 60 tone de deșeuri de pesticide (reambalare, paletare, marcare, fixare, cântărire, încărcare în camioane) din depozitul central din localitatea Gaidar, raionul Ciadîr-Lunga, UTA Găgăuzia.

Colonelul Grama a adăugat că până la finele lunii iunie 2018, alte 253 tone de pesticide vor fi evacuate din 2 depozite raionale situate în satul Alexandreni, raionul Sîngerei (pesticide acumulate din municipiul Bălţi şi raioanele Drochia, Sîngerei şi Edineţ) şi satul Zagarancea, raionul Ungheni (poligonul Divizionului de artilerie).

De menţionat că acţiunile se desfăşoară în cadrul Proiectului Fondului de Încredere NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova. Până în prezent, Ministerul Apărării a transportat transfrontalier şi distrus în Polonia 957 tone de deşeuri de pesticide din cele 1.269 tone planificate, din raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Cahul, Călăraşi, Comrat, Donduşeni, Glodeni, Ialoveni, Leova, Făleşti, Soroca şi Taraclia.

Activităţile respective au fost susţinute financiar de către Guvernul Republicii Moldova şi statele membre şi partenere NATO cum ar fi: Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Irlanda, Germania, Luxemburg, Finlanda, Italia, Japonia, Letonia, Norvegia, Polonia, România, Turcia şi Slovenia. România este stat lider al proiectului. Agenţia NATO pentru Suport şi Achiziţii este agenţia de implementare a proiectului din numele NATO.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...