/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, vizita lui Putin și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Mica „Olandă” de la Bardar! A investit mii de euro într-o plantație de flori: „Lalelele sunt crescute doar pentru bulbi, iar narcisele - pentru vânzare”

missing
23 aprilie 2018, ora 19:54

Raiul florilor de la Bardar aparține familiei Luchița. Pasiunea pentru flori a fost transmisă din tată în fiu, plantația devenind principala sursă de venit a familiei.

Afacerea am început-o cu vreo 30 de ani în urmă. Inițial, creșteam legume. Ulterior, am trecut la flori,” a spus Gheorghe Luchița, proprietar.

Inițial, importau bulbii şi semințele din mai multe ţări europene. În prezent, lalelele plantate sunt crescute doar pentru bulbi, iar narcisele sunt pentru vânzare.

Noi mai mult creștem pentru bulbi, pentru material săditor. În unele cazuri, vin în weekend turiști și încercăm să nu îi dezamăgim, să le facem o bucurie și le vindem la preț simbolic de 1 leu oricare floare,” a adăugat Luchița.

Pentru Gheorghe Luchița, care este și cercetător științific la Institutul de Horticultură, această afacere este mai mult o pasiune.

Am numărat undeva vreo 50.000 de flori, care vor face ceapă matură. Foarte multe soiuri nu sunt adaptate pentru clima RM. Pentru clima noastră sunt mai potrivite soiurile din grupa hibrizii Darwin,” menționează proprietarul.

Din cele 80 de soiuri de pe această plantație de aproximativ 2 hectare, cel mai special se află în mână mea. Proprietarul spune că este unic în lume și că s-a creat în urma unei mutații. L-a numit „Bardar”.

Acesta este soiul propriu, care a apărut la ferma noastră. Este într-o formă de semicupă, cu margine inițial galbenă, care devine treptat albă.”

În ultimele săptămâni, lanul de lalele a fost luat cu asalt de mii de vizitatori din toate colțurile țării.

Extraordinar, acești oameni care fac această frumusețe merită respect. Nu înțeleg de ce să mai mergem în Olanda sau în altă parte.”

Cu mare plăcere am venit aici să admirăm această frumusețe. Așa ceva în Moldova nu este. Atât este de frumos. Minunat.”

Unii vizitatori vin și cu recomandări pentru proprietarii plantației.

Foarte mult ne-a plăcut, suntem entuziasmați. Foarte frumos. Putem deja să atragem turiști. Acolo se poate de construit o cafenea, să stăm.”

Proprietarii, însă, spun că deocamdată nu planifică să-și extindă afacerea.

Extinderea este practic imposibilă. Terenurile adiacente se vând la un preț foarte ridicat,” a spus Luchița.

Florarul susține că 50 la sută din venituri le reinvestește în plantație.

La moment, indiferent care nu ar fi investițiile, este o mare concurență cu statele europene: Olanda, Polonia. La momentul de față, noi suntem practic unica care crește materialul propriu în cantități mari. Oamenii nu rezistă concurenței cu alte state,” a menționat proprietarul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram