(foto) Oameni demni de respect. Igor Ermolai: „Ar trebui cu toții să fim mai buni. Să încercăm măcar”

IMG_1191

Peste 1 000 000 de kilometri la drum. Este „stagiul de muncă” al lui Igor Ermolai, șofer de taxi. 36 de ani, căsătorit, tată a doi copii (de 4 și 11 ani), om ca toți oamenii. Ca cei buni.

De mai bine de 3 ani — întâi „Standard”, apoi „Confort” — lucrează în taximetrie și face această meserie nu doar pentru bani. „Îmi place că totdeauna sunt pe drumuri, mă simt confortabil la volan, dar și îmi place să discut cu oamenii. Mă simt liber – taximetria este o meserie care îți dă libertate. Poate și sunt oameni care ies la drum doar pentru bani, eu ies și din plăcere”, spune Igor.

IMG_1197

Îi place să fie pozitiv, când este el bine dispus, parcă și clienții sunt mai buni.

„Se întâmplă că fiecare din noi are neplăceri în viața personală. Dar, dacă tu ai o problemă, de ce să-i faci și altcuiva probleme? Ți-o rezolvi astfel pe a ta?! Nu. Din contra, semeni răutate încă și mai multă în jur. Ar trebui cu toții să fim mai buni. Să încercăm măcar” — cu 40 km/h, atent la volan, Igor scoate filosofie pură. Nu-n zadar șoferii sunt bun psihologi!

„Multă răutate în Moldova este de la neajuns de bani… Dar, Slavă Domnului că-i primăvară, lumea e mai bună acum! Iarna – frig, facturi, bani mai puțin; acum – soare, verde, energie mai pozitivă.” Cine și-ar fi închipuit că omenia în taxi depinde și de vremea de afară?! Păi, iată – depinde.

Nu sunt aranjate lucrurile în taximetrie doar în alb și negru, cum nu totul este roz.

Se strică mașina, neplăceri și timp pierdut. Un accident minor, nu-i „nimeni vinovat”, hai la poliție „să clarificăm”, de la 10.00 la 18.00 în rând la inspector, timp și bani pierduți. Și ziua de muncă pe care nimeni nu ți-o mai compensează.

IMG_1188

„Am avut unul care m-a plimbat pe mai multe adrese și la ultima n-a mai ieșit din casă. Se întâmplă mai des așa. A doua zi, a vrut soarta ca tot el să-mi nimerească la o comandă. I-am zis: nu mergem până nu achită călătoria de ieri; acuș revine, îmi răspunde și într-adevăr revine – cu un topor în mână! Am rupt și eu o ștachetă din gard: hai – unul la unu – a fugit! Nici el nu mi-a dat banii, nici eu n-am mai insistat să risc pentru 200 lei”. Se mai întâmplă și din astea, despre care nu se scrie la știri.

Dar, încălcați și dvs, îi reproșez: arată la TV zilnic beți, drogați și accidente…

„Încălcăm… Sunt pasageri care te roagă – întârzii omule, salvează-mă – intri în situație. Dar, vorbim de încălcări minore: limita de viteză, în special. Nu – trecut la roșu sau beat la volan. În general, nu știu de unde a apărut această calomnie că taximetriștii sunt beți. Da, nu există pădure fără uscături, o fi prins pe vreunul care, de fapt, nici nu se poate considera șofer de meserie („zaliotnîi”), dar e nici 1% din toți. Veniți la bază să vă convingeți personal cum se trece controlul”, șoferul îți tot descoase o altă parte a monedei.

Gândiți-vă că cei care beau la volan riscă nu doar cu pasagerii, dar riscă cu permisul – ceea ce în taximetrie este egal cu locul de muncă. În trei ani de muncă, Igor Ermolai nici nu s-a gândit vreodată să riște cu locul său de muncă pentru un pahar de tărie…

IMG_1179

Când era mic, visa să devină președinte. „Nu mai vreau nici pe degeaba să mă facă președinte. Acolo, se mănâncă unul pe altul, intrigi, că nu mai înțelegi care-i bun și care-i rău”.

Dar, dacă ar avea putere, ar schimba ceva în țară: drumuri mai bune și activități mai multe pentru copii. “Nu avem terenuri de joacă și asta e rău, nu-i pentru viitor”.

Și ca orice om simplu, își dorește lucruri simple. Să ajungă seara acasă, în liniște și pace, să se odihnească după o zi de muncă. Și mâine, din nou la lucru, poate a fi cu mai mulți oameni demni de respect!

fotoitaxi

Prima aplicație de comandă taxi din Republica Moldova – iTaxi –  a lansat campania de sensibilizare a publicului, cu genericul „Oameni demni de respect”, prin care își propune să readucă bunul simț în trafic, în mașină și pe drumuri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente