15:20:16 23.04.2024
Stiri

Îngrășămintele potrivite pentru sol

Economie 18.07.2015 13:00 Vizualizări4653 Autor: Ziarul National
Îngrășămintele potrivite pentru sol


UTIL // Mulcirea este un proces simplu care implică acoperirea solului cu materiale de origine vegetală sau minerală, având drept scop reducerea evaporării și creșterea buruienilor

Mulcirea este și o lucrare protectivă, care are la bază înțelepciunea naturii. În pădure, natura menține la suprafața solului un covor vegetal permanent, numit litieră. Mulciul este litiera din grădina ta.

De ce efectuăm mulcirea?

Mulcirea echivalează cu o precompostare, astfel materialele folosite se păstrează pentru anul viitor sau trec direct la compostare. Această operație aduce beneficii enorme pentru plante:

- elimină buruienile;

- păstrează solul cald iarna și răcoros în timpul verii;

- conservă umiditatea în sol;

- furnizează substanțe nutritive solului;

- susține numeroase organisme benefice solului (râme);

- elimină stresul din plante sau din rădăcinile acestora, furnizându-le energie;

- îmbunătățește structura solului asigurând un drenaj bun.

O protecție termică interesantă

Mulciul reduce temperatura de la suprafața solului, chiar dacă este expus unei insolații puternice. Pentru o temperatură în aer liber de 30 ºC, aceasta va fi de 22 ºC sub un înveliș de 8-10 cm grosime. Este o adevărată barieră contra temperaturilor.

Materiale pentru mulcire

Materialele pentru mulcire trebuie să fie, pe de-o parte, ieftine și disponibile în cantități suficiente, iar pe de altă parte, ca aspect, să fie uscate, ușoare sau semiumede. Dintre materiale puteți alege din resturile de iarbă rezultate în urma cositului, reziduuri din diverse culturi, compostul descompus ușor, deșeuri oferite de arbori și arbuști ca, de exemplu, frunzișul, așchii de lemn, coajă de copac, rumeguș.

Câteva notificări pentru efectuarea mulcirii:

  • stratul de mulci să aibă o grosime de 5-10 cm, permițând schimbul de gaze dintre sol și atmosferă;
  • nu se folosesc materiale cu structura grosieră, se mărunțesc înainte de utilizare;
  • materialele folosite în compoziția mulciului nu trebuie să conțină semințe germinabile sau să fie infestate cu boli și dăunători;
  • dacă folosiți materiale ușoare, acoperiți-le cu altele mai grele pentru a nu fi luate de vânt;
  • lăsați un spațiu liber de 1-3 cm în jurul plantei pentru ca aceasta să respire;
  • pomii fructiferi se pot mulci prin înțelenirea spațiului de sub protecția coroanei.

Mulciul poate aduce numeroase schimbări în grădina ta, în plus este ieftin și există numeroase surse de aprovizionare, indiferent unde locuiți.

Acoperind solul cu mulci, mai ales organic, practic facem cea mai bună investiție pe termen lung. Prin dezintegrare, stratul de mulcire devine parte complementară de îmbogățire și regenerare a structurii pământului. Plantele sunt protejate de factorii distructivi, iar solul are de câștigat printr-un surplus de elemente benefice.

Și ca un ultim mic secret: primăvara stratul de mulcire trebuie să fie de culoare verde, iar pe timp de vară trebuie să treacă prin fazele „nuanțelor deschise”, lucru posibil doar dacă s-a utilizat mulci organic crud pus în primăvară.

Atenție!

Toate tipurile de mulci sunt adăposturi la alegere pentru prădători, mai ales în cazul melcilor.

Materiale anorganice

Pentru mulci pot fi folosite și materiale anorganice: pietriș, spărtură de piatră, marmură, calcar, piatră decorativă, keramzit, argilă expandată (arată foarte bine printre plantele decorative), conifere, arbuști decorativi. Dar, atenție – pe lângă plantele acidofile spărtura de calcar face ravagii! Este bine ca stratul să fie aplicat mai întâi peste un material geotextil, care lasă să treacă aerul și apa. Folia și materialele geotextile sunt eficiente pentru plantele tinere. Sunt foarte utile la culturile de căpșuni și legume, pentru că permit trecerea aerului și a apei către rădăcini și, totodată, înăbușă buruienile și nu le permit dezvoltarea.

Sfatul agronomilor!

Când mulcim?

Primăvara, mai târziu, după ce s-a mai încălzit un pic pământul, este cea mai potrivită perioadă pentru mulcirea culturilor. Atenție, însă: sub nicio formă nu împrăștiem strat de mulci pe un pământ încă rece!

Stratul de mulci va păstra pământul cu 2-3 grade mai rece decât cel neacoperit. În consecință, lăsați câteva zile bune să se încălzească suficient pământul. Pentru grăbirea încălzirii pământului în vederea formării de brazde cu semănături timpurii putem recurge la o metodă simplă: acoperim cu folie transparentă porțiunea respectivă și așa împușcăm două muște odată: substratul se încălzește, drept urmare semințele de buruieni încolțesc și putem ușor să le smulgem, lăsând brazda curată înainte de semănare, iar pământul e ușor, afânat și aerisit. E drept că operația trebuie făcută în câteva etape, pentru că semințele de buruieni răsar la diferite intervale de timp.

Toamna, și ea e o perioadă prielnică pentru mulcit, mai bine zis, mijlocul toamnei, atunci când pământul este suficient „adăpat” de ploile de toamnă, dar este încă destul de cald. Procedăm ca și la mulcirea din primăvară: pregătim terenul, îndepărtând resturile vegetale în urma recoltării, buruienile, presărăm ceva cenușă sau făină de oase (pentru că asimilarea lor se face lent, treptat), ca apoi să împrăștiem stratul de mulci. În felul acesta, rădăcinile plantelor sau ale culturilor vor fi ferite de dezgolire, respectiv de îngheț.

Cum mulcim?

Dacă pământul este mult prea ud, va trebui să mai amânăm mulcirea, pentru că riscăm tasarea lui, în loc să fie ușor și afânat.

Întotdeauna lăsăm spațiu pentru respirare între stratul de mulci și tulpină, lăstar, tija plantei.

Cel mai potrivit moment de aplicare/împrăștiere a stratului: după o ploaie bună.

Cu timpul, stratul de mulci, prin dezintegrare, se subțiază, de aceea avem grijă să-l menținem la grosimea inițială (7-10 cm) adăugând din când în când un strat proaspăt.

Înainte de aplicare a stratului, avem grijă să curățăm bine de resturi vegetale, buruieni, gunoaie, apoi udăm, dacă pământul este uscat, altminteri, apa va ajunge cu greu la rădăcini – fie cu apă simplă, fie cu „compot de urzici”, apoi afânăm și abia la urmă împrăștiem stratul de mulcire.

Materialul de mulcire verde, crud (alte materiale decât paie, scoarță de copac, frunze uscate etc.) se aplică în strat subțire (5-8 cm), pentru că altfel el va intra în putrefacție mult prea repede și va dăuna plantelor. Cel uscat se aplică în strat mai gros (8 – max. 12 cm). Arbuștii fructiferi se mulcesc de jur-împrejur pe o rază de 40-50 cm, iar pomii fructiferi – pe o rază de 70-80 cm.

Lilia Grubîi


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md