Băncile moldovenești au început vânătoarea după pensionarii care-și iau pensia la BEM

După ce Banca de Economii a fost una dintre cele trei bănci de la care s-a furat aproximativ un miliard de dolari, iar la nivel oficial au fost vehiculate idei privind naționalizarea sau chiar lichidarea ei, alte bănci din Moldova au început să vâneze unii clienți ai BEM, în special pensionarii.

Redacția noastră a fost informată că o bancă importantă sună pensionarii care își primesc pensia pe carduri emise de BEM și le spune că trebuie să se mute la banca respectivă întrucât cardul BEM nu va mai fi funcțional în curând fiindcă BEM va fi închisă.

Contactată de Moldova.ORG, o reprezentată BEM s-a arătat indignată de ”lipsa de etică” demonstrată de concurenți. Potrivit ei, această tehnică de atragere a clienților mai este folosită de cel puțin o altă bancă din Moldova.

”E total ne-etic. De unde știu angajații altor bănci că se închide BEM? Poate ei știu ceva ce nu știm noi? Banca activează normal, vin zilnic clienți și-s fac carduri noi. Cei care au deja carduri sunt deserviți până la termenul de expirare al cardului, după care au opțiunea de a și-l prelungi”, a declarat reprezentata BEM.

Totodată, ea este curioasă de unde au obținut celelalte bănci baza de date a clienților BEM. ”Ei nu sună așa, la întâmplare. Noi știm că ei îi sună anume pe cei care au pensii mai mari, nu-i sună pe cei care au pensii de 600 de lei”, ne-a spus ea.

Mai mult decât atât, angajata BEM avertizează consumatorii să nu se lase amăgiți de oferte aparent foarte avantajoase. ”La noi, cardurile pentru pensii sunt un proiect social. Ele se emit gratuit și noi nu avem comisioane ascunse, cum se practică în alte părți”, a subliniat reprezentata băncii.

”Vânătoarea de pensionari” declanșată de celelalte bănci comerciale este probabil legată de o modificare legislativă recentă care permite Casei Naționale de Asigurări Sociale să contracteze și alte bănci pentru plata pensiilor.

”În afară de contractele încheiate cu Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” şi Bаncа de Economii S.A., Casa Naţională de Asigurări Sociale a perfectat contracte de distribuire a prestaţiilor sociale cu prestatorii de servicii de plată care dispun de infrastructura respectivă în teritoriu, reţea de bancomate accesibile pentru beneficiari, ca aceştia să-şi poată ridica pensia şi alte tipuri de prestații, aflăm dintr-un comunicat al CNAS.

Astfel, pensionarii pot alege acum să-și primească pensiile și la Moldova-Agroindbank, Moldindconbank, Victoriabank, FinComBank, Energbank și Eximbank.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.