11:08:11 19.04.2024
Stiri

Universitățile din România, cu ușile DESCHISE pentru basarabeni

Reportaj 18.07.2015 12:00 Vizualizări3035 Autor: Victoria Bortă
Universitățile din România, cu ușile DESCHISE pentru basarabeni


ADMITERE // „Invidia și bigotismul acesta moldovenesc sunt mult mai pronunțate decât atitudinea românilor față de noi”

Unii mai timizi, alții mai îndrăzneți, dar dornici să își continue studiile peste Prut, proaspeții absolvenți ai liceelor au venit în weekendul trecut la Târgul Universităților din România 2015 pentru a-și alege cea mai potrivită ofertă de studii.

Astfel, Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare” a fost împânzită de pliante și afișe atractive, dar și de reprezentanți care să ofere informații și care să își împărtășească propriile experiențe din viața studențească.

„La târg sunt prezente 17 centre universitare. Avem aproximativ cinci mii de locuri pentru cei care vor să studieze în România. În orașele mari, precum București și Cluj, sunt mai puține locuri cu bursă”, precizează Constantin Cernega, președintele Federației Asociațiilor de Basarabeni din România.

„Bigotism moldovenesc” la București

Capitala țării vecine este foarte atractivă, de aceea la standul ofertelor din București s-au adunat mai mulți tineri interesați de facultăți, dar și de viața în cămin. „Am finalizat liceul în capitala R. Moldova, de aceea am hotărât să îmi continui studiile în capitala României”, spune Silvian Donoagă, un tânăr din Chișinău, care vrea să aplice la Facultatea de Litere și Filozofie.

Proaspătul absolvent nu se sperie de condițiile din cămin și nici de discriminare. „Mai mare discriminare fac basarabenii între ei, decât românii și basarabenii. Sunt sigur că invidia și bigotismul acesta moldovenesc sunt mult mai pronunțate decât atitudinea românilor față de noi”, consideră Silvian.

La standul universităților din București „lumea întreabă mai mult de Medicină, însă este doar un singur loc și trebuie să ai o medie foarte înaltă ca să treci. O altă facultate populară este Economia, mai puțin solicitate sunt facultățile legate de inginerie”, remarcă reprezentanta standului, Ana Codreanu.

Capitala Europeană a Tineretului

Mare forfotă este și la standul ofertelor din Cluj. „Acesta este cel mai vizat oraș din România și se consideră unul dintre orașele prestigioase ca nivel de studii, având relații cu foarte multe universități de pe toate continentele”, menționează Ștefan Josan, reprezentantul Grupului de Inițiativă Basarabean din Cluj.

Anul acesta, Clujul este Capitală Europeană a Tineretului, de aceea „vom avea o serie de evenimente legate de această titulatură și va fi foarte interesant”, mai spune Ștefan Josan, care este masterand la Facultatea de Studii Europene, Universitatea „Babeș-Bolyai”.

Printre tineri se mai ivesc și unii părinți interesați de oferte. „Avem băiatul, care a finalizat studiile, și căutăm ceva legat de arte. Vrem anume în România, deoarece sunt mai multe posibilități și legături cu țările europene”, este convinsă Veronica Bantoș.

„Totul se începe de la Timișoara”

Deși unii tineri vor să aplice la universități mai apropiate de casă, și orașele mai îndepărtate oferă oportunități interesante.

„Timișoara este un oraș foarte primitor, un oraș internațional, cu studenți din diferite colțuri ale lumii. Totul se începe de la Timișoara, orice protest în România, orice mișcare. Am rămas impresionată de studiile de aici”, povestește Arina Andreev, care a finalizat anul I la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara.

Frica de concurență

Multor studenți le este frică de concurență și optează pentru orașe mai mici.

„Aș vrea să studiez în Galați, pentru că este foarte aproape, iar concurența nu este atât de mare și bănuiesc că ar fi mai multe șanse”, consideră Emilia, una dintre tinerele doritoare de a studia peste Prut, pentru că acolo „sunt multe oportunități și sunt frații noștri”, zice ea.

Frica de concurență este și la universitățile din Iași, care sunt cele mai preferate în topul studenților basarabeni. Potrivit Ambasadei României la Chișinău, absolvenții de licee din R. Moldova vor dispune în acest an de 1 910 locuri, dintre care 700 cu bursă.

Domenii și orașe

Cele mai multe locuri pentru studenții de la noi sunt oferite de universitățile din Iași (344), București (217), Galați (192), iar cele mai puține la universitățile din Ploiești și Târgoviște, unde sunt câte 28 de locuri și la Târgu-Jiu, cu șapte mai puțin.

De asemenea, studenții basarabeni au mai mari șanse să primească bursă la universitățile din Iași, unde sunt peste 130 de locuri cu bursă, pe când la universitățile din Cluj basarabenilor nu li se oferă niciun loc cu bursă.

Cât privește domeniile, cele mai multe șanse aplicanții le au la Administrarea afacerilor, Contabilitate și Științe administrative, unde sunt circa 60 de locuri disponibile pentru studenții basarabeni. În schimb, doar câte un singur loc se oferă pentru cei care vor să studieze Ingineria forestieră sau Cinematografie și media.

Cu toate acestea, atât domeniile, cât și orașele sunt foarte diverse, iar doritorii au de unde își alege oferta potrivită pentru a-și continua studiile peste Prut.


Burse și la liceele de peste Prut

Pentru studii peste Prut pot aplica și elevii, absolvenți ai studiilor gimnaziale, care vor să își continue studiile liceale în România. Locuri subvenționate de statul român pentru R. Moldova sunt circa 1 500, dintre care 800 de locuri cu burse.

Cele mai multe șanse absolvenții le au în liceele și colegiile din Iași, unde sunt 210 locuri, la Suceava - cu șapte locuri mai puțin și la Bacău - circa o sută de locuri. Cele mai puține șanse sunt în liceele din Dâmbovița-Târgoviște, Dolj-Craiova și Vâlcea-Râmnicu Vâlcea unde sunt doar câte opt locuri pentru elevii basarabeni.

Pentru doritorii care vor să aplice pentru studiile de masterat sunt disponibile 550 de locuri, dintre care 250 cu bursă. Iar la doctorat pot aplica 125 de doritori, printre care 25 pot dispune de bursă.

Când și unde pot fi depuse dosarele pentru studii în România

Ambasada României în Republica Moldova a făcut public calendarul de depunere a dosarelor pentru studii peste Prut. Astfel, în perioada 17-31 iulie curent, comisia mixtă care va prelua dosarele în vederea ocupării locurilor subvenționate de statul român, în anul școlar/universitar 2015-2016, va avea următorul program:

Bălți, în perioada 18-21 iulie 2015, între orele: 9:30-13:00 și 15:00-18:30, la sediul Universității „Alecu Russo”, str. Pușkin nr. 38.

Chișinău, în perioada 23-27 iulie 2015, între orele: 9:30-13:00 și 15:00-18:30, la sediul Secției Consulare, str. Grigore Ureche nr. 2.

Cahul, în perioada 29-31 iulie 2015, între orele: 9:30-13:00 și 15:00-18:30, la sediul Universității „B.P. Hasdeu”, Piața Independenței nr. 1.

În vederea simplificării procedurii de depunere a dosarelor, Ambasada României în R. Moldova recomandă candidaților ale căror nume de familie încep cu litere de la „A” la „M” să se prezinte în datele de 23 și 25 iulie curent. Candidații ale căror nume de familie încep cu litere de la „N” la „Z” sunt așteptați în datele de 24 și 26 iulie. În data de 27 iulie curent se vor prezenta candidații care, din motive obiective, nu au reușit să depună dosarul în zilele recomandate.

Detaliile complete privind Metodologia pentru școlarizarea românilor de pretutindeni, în învățământul din România, în anul școlar 2015-2016, pot fi accesate pe pagina web a Ambasadei României în R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md