O fostă judecătoare a Curții de Apel, pe banca acuzaților pentru aprobarea unei hotărâri ilegale

21 aprilie 2018, ora 16:37

Potrivit procuratorii anticorupție, magistratul menționat, activând în funcția de judecător al Curții de Apel Chișinău, examinând cererea de chemare în judecată împotriva Comisiei Electorale Centrale, a Grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican constituțional pentru modificarea Constituției, la 14 aprilie 2016, a pronunțat, cu bună știință, o hotărâre ilegală, contrară Constituției Republicii Moldova și prevederilor Codului electoral, care stabilesc condițiile legale de inițiere a unui referendum. Prin respectiva hotărâre, judecătoarea a obligat Comisia Electorală Centrală să inițieze un referendum constituțional republican de modificare a Constituției RM.

Ulterior, hotărârea Curții de Apel pronunțată de magistrat, a fost declarată ilegală de către Curtea Supremă de Justiție, emisă cu abateri de la legea materială și cu depășirea atribuțiilor, autoarea acesteia asumându-și competența Curții Constituționale în materia interpretării Constituției. Mai mult, în motivarea hotărârii, judecătoarea a aplicat o lege abrogată (cu privire la organizarea administrativ-teritorială a RM).
Procurorii au mai stabilit, urmare a expertizei informaționale, că hotărârea menționată nu a fost scrisă la calculatorul judecătoarei, și nici a asistentului acesteia. Iar expertiza stilistico-lingvistică (de stabilire a autorului) a demonstrat că textul hotărârii pronunțate de magistrat are același autor ca și actele întocmite de reclamant.

Procurorii susțin că, organul de urmărire a constatat că, în cadrul activității sale de judecător, magistratul vizat a fost sancționat disciplinar pentru pronunțarea mai multor hotărâri civile, alcătuite și chiar semnate de alte persoane.

Pentru încălcarea art. 307 alin.1 Cod Penal (pronunțarea unei hotărâri contrare legii), judecătoarea riscă o amendă în sumă de la 650 la 1150 unității convenționale sau închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 5 ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram