Astfel, Tsipras i-a îndepărtat din guvernul său pe miniştrii fondatori, dar l-a menţinut în post, în semn de bunăvoinţă, pe ministrul finanţelor Euclid Tsakalotos. Aceasta este prima remaniere de la venirea la putere a lui Tsipras în urmă cu şase luni comunică Agerpres.

Astfel, ministrul finanţelor Euclid Tsakalotos rămâne. Ministrul muncii Panos Skourletis îl înlocuieşte pe Panagiotis Lafazanis în postul de ministru al energiei. Lafazanis a criticat public planul de ajutor aprobat de parlament, în special prin vocea opoziţiei.

Nadia Valavani, care a demisionat la începutul acestei săptămâni din postul de viceministru al finanţelor, este înlocuită cu Tryfon Alexiadis ca secretar de stat la Finanţe.

Christoforos Vernardakis, un academician, va deveni viceministru al apărării. Olga Gerovassili, parlamentar SYRIZA, a fost numită purtător de cuvânt al guvernului.

Tsipras a fost slăbit de o revoltă în interiorul partidului său de stânga SYRIZA a parlamentarilor care au votat împotriva măsurilor joi în parlament, forţându-l să se bazeze pe voturile opoziţiei pentru a trece pachetul de care Grecia are nevoie pentru a rămâne pe linia de plutire, notează Reuters.
În schimbul finanţării în valoare de până la 86 miliarde de euro, Grecia a acceptat reforme semnificative în ajustări de pensii, creşterea TVA, o revizuire a normelor de negociere colectivă şi limite strânse asupra cheltuielilor publice.

Din cei 149 de deputaţi ai grupului parlamentar SYRIZA, 32, printre care cinci miniştri înlocuiţi şi preşedinta parlamentului, au votat joi „nu”, şase s-au abţinut, iar o deputată a fost absentă.

Preluarea atribuţiilor a fost amânată din cauza incendiilor devastatoare din Peloponez şi Atica, a precizat prim-ministrul într-un comunicat.