04:00:52 20.04.2024
Stiri

Un candidat la Primăria Chișinău compară bugetul capitalei cu cel al UTA Găgăuzia: În timp ce Guvernul ia mai mult de jumătate din banii Chișinăului, Găgăuziei îi lasă 100%

Partide/Comunicate 21.04.2018 12:44 Vizualizări1581 Autor: Ziarul National
Un candidat la Primăria Chișinău compară bugetul capitalei cu cel al UTA Găgăuzia: În timp ce Guvernul ia mai mult de jumătate din banii Chișinăului, Găgăuziei îi lasă 100%


Candidatul liberalilor la Primăria Chișinău, Valeriu Munteanu, susține că locuitorii capitalei au fost mereu „prizonierii intereselor politice ale tuturor guvernelor”, care le-au luat banii și le-au dat înapoi doar necesarul pentru asigurarea cheltuielilor curente, nu și pentru dezvoltare.

Munteanu a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că în anul trecut s-au adunat zece miliarde de lei în Chișinău, dar municipiul a avut un buget de doar patru miliarde de lei.

„Șase miliarde le ia Guvernul pentru necesități proprii și, din păcate, le distribuie după o paradigmă politică, după criteriul cine se pleacă mai tare în fața Partidului Democrat și personal în fața lui Vlad Plahotniuc, acela primește bani. Cine are coloană vertebrală sau este în disonanță cu politica mincinoasă a PD nu primește și cetățenii din aceste localități suferă”, a declarat candidatul liberalilor la Primăria capitalei.

CITIȚI și ÎNCASĂRI // R. Moldova se ține pe Chișinău: Ce raioane varsă cei mai mulți bani în buget

Valeriu Munteanu a comparat bugetul municipiului Chișinău cu cel al Găgăuziei, spunând că cea mai mare sursă de formare a bugetului capitalei este impozitul pe venit al persoanelor fizice și numai 50% din această sumă rămâne municipiului. Asta în timp ce Găgăuziei îi revin 100% din impozitul pe venit acumulat de la persoanele fizice și juridice, din TVA și accize: „În Chișinău se acumulează 10 miliarde de lei și se lasă patru, în Găgăuzia se acumulează 100 de milioane de lei și se lasă toate. Chișinăul este unica capitală din Europa care are la dezvoltare doar 3% din cele patru miliarde. Restul banilor sunt pentru cheltuieli curente”.

CITIȚI și CURIOS // Câți bani de la bugetul R. Moldova a „mâncat” Găgăuzia pro-rusă în ultimii cinci ani

Liberalul a mai adăugat că R. Moldova este singurul exemplu din Europa unde este „încălcată brutal Carta Autonomiei Locale” și își propune să organizeze un referendum în capitală, în cazul în care ajunge primar, pentru „a tranșa această problemă odată și pentru totdeauna”, dacă modificările de rigoare la legislația privind finanțele publice, propuse de PL, nu vor fi aprobate în Parlament.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md