Prima dată în 25 de ani controlul vamal pe segmentul transnistrean va fi efectuat de vameşii din Moldova împreună cu cei din Ucraina

images-cms-image-000016947

Controlul la punctul vamal, amplasat pe teritoriul Republicii Moldova, care urmează să fie modernizat cu suportul Uniunii Europene, amplasat pe teritoriul Republicii Moldova va fi efectuat de vameşii din ţara nostră împreună cu cei din Ucraina. Despre aceasta a informat Prim-ministrul Pavel Filip, care împreună cu alți oficiali europeni, a efectuat o vizită de monitorizare a desfășurării lucrărilor de reconstrucție a punctului de trecere „Palanca”, care urmează să fie inaugurat în luna decembrie a acestui an

„Lucrul care a fost efectuat până în prezent este unul enorm. Acest punct va oferi servicii de calitate și va permite micşorarea timpului petrecut în vamă. Este prima dată în 25 de ani când controlul îl vom efectua în comun şi pe segmentul central al frontierei sau cum o numim noi zona transnitreană. În viitor să ne bucurăm de acest punct de trecere comun. La fel, se va majora numărul de treceri”, a spus Filip.

Șeful Delegaţiei Uniunii Europene, Peter Michalko a declarat că odată cu darea în exploatare a punctului de trecere a frontierei Palanca, timpul de trecere prin acest punct vamal se va micşora cu 20 la sută şi numărul de persoane ce traversează anual frontiera se va dubla de la 600 de mii la un milion 200 de mii de persoane.

„Implementarea acestui proiect va avea drept efect o mai bună cooperare între agenţiile celor două ţări responsabile de controlul frontierelor vamal şi fitosanitar, schimbul mai rapid şi mai sigur de informaţii, un nivel mai ridicat de eficienţă şi transparenţă a controlului de frontieră şi a controlului vamal, optimizarea costurilor pentru ambele ţări partenere”, a spus șeful Delegaţiei UE, Peter Michalko.

Extinderea și modernizarea punctului de trecere „Palanca” este realizată în cadrul proiectului „Construcția punctului de trecere Palanca pentru organizarea controlului comun pe teritoriul Republicii Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Guvernul Republicii Moldova și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova. Bugetul proiectului este de 5,56 milioane de euro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente