Linkuri accesibilitate

Fundația pentru o Societatea Deschisă își închide biroul de la Budapesta


Afișe ant-Soros la Budapesta
Afișe ant-Soros la Budapesta

Fundația pentru o Societatea Deschisă a miliardarului filantrop George Soros a anunțat că închide biroul de la Budapesta și își mută centrul activității pentru Europa de Est la Berlin, în Germania. Potrivit cotidianului austriac „Die Presse”, anunțul a fost făcut joi de președintele Fundației, Patrick Gaspard, la o întâlnire cu cei aproximativ 100 de angajați de la Budapesta. George Soros, evreu de origine din Ungaria, a fost ținta unei campanii susținute de denigrare din partea partidului e guvernământ Fidesz și a premierului Victor Orban în cursul recentei campanii electorale, fiind acuzat că s-ar amesteca în treburile interne ale Ungariei și că ar vrea să „deschidă larg” porțile Europei, pentru imigranți. Fidesz a trecut prin Parlament și o serie de legi care limitează libertatea de acțiune a organizațiilor neguvernametale, cunoscute sub numele de legile „Stop Soroș”.

În presă se vorbește și despre planurile Universității Central-Europene, finațată tot de fundația Soros, de a se muta de la Budapesta la Viena. Pentru moment, guvernul maghir nu a comentat.

Potrivit paginii de internet a Fundației, George Soros a donat Ungariei peste 32 de miliarde de dolari din 1979, când a înființat Fundația pentru o Societate Deschisă, care funcționează în peste 100 de țări, unde a sprijinit crearea unor „societăți deschise”. Fundația a început să activeze în Ungaria încă din timpul regimulului comunist, din 1984.

XS
SM
MD
LG