(video) Jucăriile nu au gen. Cum (nu)trebuie să reacționeze părinții dacă fiul lor se joacă cu păpușele

fdfgf

Unul dintre cele mai importante lucruri în viața unui copil este dezvoltarea acestuia, iar jucăriile constituie un element esențial în dezvoltarea lor. Jucăriile le stimulează creativitatea, le dezvoltă inteligența, îi face să fie mai sociabili și mai ageri, pregătindu-i pentru viața de adult. Astăzi magazinele ne propun o gamă de jucării, care sunt peste imaginația adulților și a copiilor. Există oare jucării doar pentru băieți și pentru fete? Răspunsul la această întrebare l-a oferit Alina Andronache în noul video  pe Vlogul unei Mame Feministe.

Studiind rafturile magazinelor din Chișinău, am observat că majoritatea magazinelor sunt împărțite în trei zone:  zona pentru bebeluși și în funcție de gen, zona pentru fete și zona pentru băieți. Chiar și vânzătorii întreabă pe toți cumpărătorii pentru cine caută jucării, fete sau băieți, pentru a-i direcționa în zona potrivită. Toate jucăriile atribuite doar pentru fete și doar pentru băieți sunt clasificate după rolurile de gen și stereotipurile prezente în societate. Pentru fete practic toate jucăriile sunt legate de treburile casnice, creșterea și îngrijirea copilului, accesorii de frumusețe, iar pentru băieți mașini, unelte de reparat, arme, super eroi  etc. Chiar și jucăriile neutre ca lego, puzzle sunt clasificate în funcție de gen.

De mici, copiii sunt învăţaţi şi educaţi să aleagă jucăriile specifice genului lor. Încă din primele săptămâni după naştere, părinţii îi îmbracă pe fete în roz şi pe băieţi în albastru, fapt despre care am vorbit în episodul trecut.Tot astfel se întâmplă şi în cazul jucăriilor: părinţii sunt cei care le cumpără pentru fiecare gen în parte, iar prin asta încurajează stereotipurile, dar și împiedică dezvoltarea armonioasă a copilului. Copiii de mici sunt învățați să se joace, să se comporte și să fie așa cum e specific genului pe care îl are. Fetele mai liniștite, pasive, delicate, iar băieții mai curajoși, puternici și brutali. În fond, majoritatea  jucăriilor alimentează, promovează și prescriu comportamente stereotipe de gen care nu fac altceva decât să limiteze dezvoltarea abilităților cognitive, motorii, emoționale și comportamentale ale copiilor.

Copilul crește și la un moment dat va dori să își aleagă singur jucăriile. Deseori, în cazul când copilul este atras de jucăriile sexului opus, de exemplu băiatul își dorește o păpușă, iar fata un camion, părinții refuză să cumpere jucăria dată, motivând că nu este pentru el sau pentru ea. Iar unii părinți chiar se îngrijorează și fac panică văzând ce preferințe au copiii lor.  Atât timp cât ne dorim implicarea bărbaților în treburile casnice și ale familie, iar femeile să fie prezente în domeniile în care bărbații până acum domină, trebuie să permitem copiilor să exploreze lumea prin jucării. Jucăriile au menirea de a dezvolta abilitățile copiilor, când un băiat se joacă cu o păpușă învață cum să aibă grijă de un copil.

Nu toți copiii manifestă astfel de curiozități. Și nu toți părinții sunt relaxați în legătură cu acest subiect. În cazul în care părinții nu fac diferența dintre jucării, replicile și comentariile persoanelor din anturajul copilului sun inevitabile. Revoltător cum să se joace un băiat cu jucării pentru fete sau o fată cu jucării pentru băieți. Îngrijorător că și copiii iau în derâdere alți copiii în astfel de situații. Iar o simplă curiozitate de explorare a copilului poate să devină o dramă. Copilul rămâne cu frustrări, furie, anxietate – cu siguranță nu asta vrem sa sădim în copiii noștri. Trebuie să înțelegem că jucăriile ajută copiii să își descopere talentele și să-și dezvolte abilitățile. Iar pentru asta jucăriile nu ar trebui să fie clasificate în funcție de gen!

De vină sunt și  producătorii de jucării care promovează stereotipurile de gen, catalogând doar păpuşile, seturile de gătit, de frumuseţe şi prinţesele roz pentru fete. Acest tip de marketing limitează alegerile pe care le vor face atât părinţii, cât şi copiii, în momentul în care vor merge să cumpere jucării.

În 2012, în perioada sărbătorilor de iarnă, o companie de jucării cu filiala din Suedia, a lansat 2 postere publicitare cu fete ţinând un pistol de jucărie în mână sau băieți și fete jucându-se împreună într-o bucătărie. poze

Acest lucru a generat o mulțime de comentarii și reacții cu un impact mare. Ca urmare,  un grup de părinți din Marea Britanie au lansat în 2013 o campanie intitulată „Let Toys Be Toys” („Lăsaţi jucăriile să fie jucării”), reuşind să convingă lanţul de magazine din Marea Britanie al aceleaşi companii să-și schimbe strategia de marketing și să elaboreze noi planuri de promovare a jucăriilor fără a impune roluri tradiționale de gen.

Acest exemplu a fost preluat cu succes și de alte companii din Marea Britanie (Tesco, Sainsbury’s, Boots, The Entertainer şi TK Maxx). Ulterior și companiile din alte țări au făcut același lucru. Iar la baza acestor schimbări majore de marketing au stat studiile științifice care demonstrează că imaginile cu fetiţe având grijă de bebeluşi sau băieţei construind maşinuţe sunt nişte „stereotipuri sexiste” care nu fac decât să limiteze imaginația și interesul copiilor, lucru ce influențează dezvoltarea copilului ca personalitate, influențând puternic ideile lor despre cine sunt şi ce pot deveni în viitor.

Vin cu un îndemn pentru toți părinții: haideți să renunțăm la etichete și argumente că ”nu e pentru tine” ”fetițele nu fac asta” sau ”băieții nu se joacă cu asta”. Să asigurăm diversitate în jocuri și jucării. Să încurajăm joaca în grupuri mixte (băieți și fete), munca în echipă și colaborare. Să nu mai împărțim meseriile și rolurile pentru fete și băieți. Să îi lăsăm să se comporte așa cum sunt, să se joace cu ce vor și să exploreze lumea. Haideți să creștem nu fete și băieți, haideți să creștem personalități!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente