Cei care efectuează apeluri false la serviciul 112 vor primi amenzi de două ori mai mari. Care este valoarea acestora

serviciul-112.jpg66

Persoanele care efectuează alerte false la Serviciul 112 vor plăti amenzi mai mari. Această prevedere este inclusă în proiectul de lege pentru modificarea și completarea Codului contravențional care a fost aprobat în cadrul ședinței din 18 aprilie de Guvern.

Amenzile vor fi duble, dacă până acum pentru apeluri false se achita 1 500 de lei, după ce modificările vor intra în vigoare, făptașii vor achita până la 3 000 de lei.

De asemenea, vor fi pedepsiți cei care tulbură liniștea după ora 18:00 și până la 8:00. Până acum erau amendați cei care făceau zgomot în intervalul 22:00-7:00.

În urma modificărilor, cei care au încălcat legea vor putea achita jumătate din amenda stabilită în 3 zile lucrătoare, nu în 72 de ore, așa cum era până acum, pentru a clarifica situațiile în care încălcarea era comisă în zile de odihnă. Pentru unele contravenții, șoferilor care vor plăti integral amenda în 3 zile nu le vor fi aplicate puncte de penalizare.

Totodată, va fi simplificat procesul de constatare a contravențiilor. Dacă persoana își recunoaște vina sau nu mai este nevoie de acumulare de probe, agentul constatator nu va mai încheia proces-verbal, iar sancțiunea va fi aplicată în baza unei decizii.

Modificările prevăd și sancțiuni mai dure pentru abuzurile comise de către părinți sau reprezentanți legali contra copiilor, dar și pentru atentarea la sănătate. De asemenea, pentru admiterea încălcărilor în activitatea lor, vor putea fi atrași la răspundere membrii organelor colegiale de decizie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente