Opt garanții de stat, emise în favoarea băncilor în cadrul programului „Prima Casă”. Suma cererilor de garanție, de circa 4 mln. lei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a emis opt garanții de stat în favoarea băncilor participante la programul guvernamental „Prima Casă”. Acestea vor asigura finanțarea ulterioară a beneficiarilor de credite în cadrul programului. Din numărul total de cereri înregistrate, zece sunt pentru procurarea apartamentelor localizate în municipiul Chișinău, unul în mun. Bălți, unul în raionul Rîșcani și unul în orașul Anenii Noi.

În perioada 26 martie-18 aprilie, ODIMM a recepționat 14 cereri de emitere a garanțiilor de stat din partea băncilor comerciale partenere. În rezultatul analizei efectuate, au fost emise prin semnare de contract și acordate opt garanții de stat. Alte două cereri de acordare a garanției sunt acceptate, iar patru dosare sunt în proces de analiză, după care vor fi luate deciziile corespunzătoare. Suma totală a cererilor de garanție se ridică la 3.972.485 lei pentru credite ipotecare în valoare de 7.944.970 lei.

Potrivit Ministerului Finanțelor, până în prezent, au fost acordate în jur de o mie de consultații prin intermediul Infoline-ului destinat Programului, precum și consultații acordate persoanelor interesate de Program care au s-au prezentat fizic la ODIMM. Majoritatea persoanelor interesate au vârsta cuprinsă între 26 și 35 ani.

Beneficiari ai programului „Prima Casă” pot fi toți cetățenii Republicii Moldova cu vârstă de până la 45 de ani, care au un loc de muncă oficial. Persoanele interesate de Program nu trebuie să aibă un alt imobil sau credit ipotecar activ, iar salariul lunar trebuie să fie de două ori mai mare decât rata lunară. Totodată, veniturile obținute peste hotare de soție, soț sau rudele de gradul întâi ale celor care vor accesa programul „Prima Casă” vor fi considerate eligibile. Locuințele trebuie să fie finisate, date în exploatare și înregistrate în Registrul bunurilor imobile al Agenției Servicii Publice. Termenul de rambursare al creditului ipotecar, cu excepția achitării anticipate a acestuia, va fi de până la 25 de ani.

Creditele bancare destinate procurării locuințelor în cadrul Programului sunt garantate de către stat la o cotă de 50% din soldul creditului. Cererile de acordare a creditului ipotecar pot fi depuse în orice filială a băncilor partenere din mun. Chișinău și întreg teritoriul țării.

Detalii despre Programul de stat „Prima Casă”: condiții, lista actelor necesare, băncile participante etc. pot fi accesate pe pagina web www.primacasa.gov.md. De asemenea, persoanele interesate pot obține un răspuns detaliat, apelând la numărul de telefon (022) 22 60 65 (INFOLINE).

ODIMM este delegată de către Guvern, prin intermediul Ministerului Finanțelor să emită garanții în numele şi pe contul statului, în favoarea creditorilor (băncilor finanțatoare), care acordă credite ipotecare persoanelor fizice pentru cumpărarea unei locuinţe, acceptate în cadrul Programului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...