Mâncare sănătoasă și produse ecologice. La Chișinău a fost fondată Asociația Consumatorilor și Producătorilor Ecologici și Artizanali din Moldova

11

Asociația EcoLocal a fost creată pe urmele campaniei naționale EcoLocal 2015-2017 de promovare a produselor ecologice autohtone, campanie susținută de către proiectul People in Need Moldova. Este o asociație a consumatorilor și producătorilor, fapt care va permite o comunicare directă și care va conduce la dezvoltarea pieței locale.

Asociația Consumatorilor și Producătorilor Ecologici și Artizanali din Moldova, organizație nonguvernamentală și nonprofit din Chișinău a fost fondată la 5 aprilie 2018 de către un grup de voluntari, persoane fizice, producători ecologici certificați și artizanali care doresc să contribuie la dezvoltarea pieței locale. Asociaţia reprezintă o asociaţie obştească republicană şi îşi desfăşoară activitatea pe întreg teritoriul Republicii. Durata sa de activitate este nelimitată.

„Din păcate prea mult efort se face pentru a exporta mâncarea sănătoasă din țară. Noi dorim să o păstrăm acasă și să susținem producătorii să poată vinde local, și nu doar la export”, spune Tamara Șchiopu, Președinta organizației.

Obiectivele Asociației sunt:

#1. Ridicarea bunăstării producătorilor autohtoni ecologici, artizanali și tradiționali de produse alimentare;
#2. Ridicarea nivelului de conștientizare a consumatorilor cu referință la produsele ecologice, artizanale și tradiționale pentru o alimentație sănătoasă.

Pentru a-şi realiza scopurile, Asociaţia EcoLocal își propune, printre altele:

# Dezvoltarea unei piețe ambulante săptămânale pentru comercializarea produselor ecologic certificate, artizanale și tradiționale în Moldova.
# Organizarea cursurilor de instruire pentru producătorii ecologici, artizanali și tradiționali din Moldova în vederea sporirii capacităților profesionale ale lor.
# Desfășurarea evenimentelor și campaniilor de conștientizare a publicului larg cu privire la produsele ecologice, artizanale și tradiționale din Moldova.
# Acordarea de asistenţă profesională producătorilor ecologici, artizanali și tradiționali din Moldova;
# Evidențierea cazurilor de abuz a legislației naționale și internaționale cu privire la producerea și etichetarea produselor ecologice.

La adunarea de constituire a Asociației EcoLocal a fost ales Consiliul de Supraveghere alcătuit din producători ecologici și consumatori, Președintele asociației – Tamara Șchiopu și Directorul Executiv – Stela Babii.

„Am așteptat mult acest moment și cred că această Asociație va deveni un generator de idei. Iar aceste idei vor dezvolta o piață autohtonă de produse eco și totodată vor dezvolta cultura consumului de produse eco.” – Vitalie Pintilei, producător ecologic, membru al Consiliului de Supraveghere.

Pentru informaţii suplimentare și interviuri, e-mail: [email protected], sau pagina de Facebook EcoLocal Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente