/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ A fost anunțată cauza oficială a incendiului din centrul comercial „Zimnyaya vishnya”

missing
17 aprilie 2018, ora 18:28

Scânteile s-au împrăștiat rapid pe terenul de joacă, destinat copiilor, transformând totul în scrum. Cei de la Situații Excepționale au mai precizat că o concluzie finală urmează a fi anunțată de Comitetul de anchetă al Rusiei, cea de bază fiind, totuși, versiunea scurtcircuitului produs la cablul unei lămpi. Între timp, pe un site rusesc au apărut înregistrări cu apelurile făcute de oameni la 112 în momentul în care în centrul comercial a izbucnit incendiul. Toți cereau ajutor și rugau dispecerii să ajungă mai rapid pentru a-i salva pe cei care nu mai aveau cu ce respira.

„-Operator 112.
-Ardem, noi ardem! Zimniaia vișnea.
-Vin pompierii, avem asemenea apeluri. Așteptați.
-Arde toată clădirea sau doar un etaj?
-Doar etajul vostru.
-Nu avem cu ce respira. Mai repede!”

„-De 20 de minute murim aici. Sunt copii mici!
-Oamenii au ieșit deja.”

„-Copiii mei sunt acolo. Nu pot să iasă. E plin de fum. Ei stau la podea.
-Liniștiți-vă, toate serviciile operative sunt pe drum. Vor fi evacuați.”

„-Băieți, noi vom muri aici! Ce faceți?
-Toți vin la chemare. Sunt echipaje medicale. Vă vor salva.
-Cât să mai așteptăm?
-Toți sunt pe loc. Vă vor scoate de acolo.”

Aceste înregistrări arată că salvatorii au ajuns târziu la locul tragediei, în condițiile în care nici după 20 de minute oamenii nu i-au văzut să intervină, fiind nevoiți să sune disperați la 112. În tragicul incendiu și-au pierdut viața 64 de oameni, dintre care 41 sunt copii. Aceștia au rămas blocați într-o sală de cinema unde s-au sufocat și au ars practic în totalitate, corpurile lor fiind găsite mult mai târziu.

Pe marginea acestui caz a fost deschis un dosar penal, în cadrul căruia au fost arestate câteva persoane, între care directorul tehnic al centrului comercial și administratoarea clădirii.

Totodată, rudelor celor care și-au pierdut viața li s-a comunicat că vor fi trași la răspundere și funcționari publici, dar fără a li se oferi nume sau funcțiile deținute de aceștia. În 2016, aceștia nu ar fi permis pompierilor să verifice clădirea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram