07:30:14 18.04.2024
Stiri

Cea mai mare PIEDICĂ pentru companiile din R. Moldova privind extinderea afacerilor peste hotare

Economie 17.04.2018 16:00 Vizualizări1660 Autor: Ziarul National
Cea mai mare PIEDICĂ pentru companiile din R. Moldova privind extinderea afacerilor peste hotare


Companiile din R. Moldova au șanse foarte mici să-și extindă afacerile peste hotarele republicii, în special pe piața Uniunii Europene, atât timp cât nu aplică norme interne anticorupție. De această părere este expertul IDIS Viitorul, Viorel Pârvan.

Potrivit expertului, 80,8% dintre companiile din R. Moldova nu au elaborat un program de acțiuni cu norme și proceduri speciale anticorupție, 76,5% nu au proceduri prin care să fie prevenită și sancționată mita, 66,1% dintre agenții economici nu dispun de proceduri prin care să fie prevenite conflictele de interese, iar 72% nu fac cunoscute propriile politici anticorupție potențialilor parteneri de afaceri și nici nu evaluează dacă aceștia au programe anticorupție eficiente.

„O soluție pentru combaterea corupției în rândul businessului este elaborarea codului de guvernanță corporativă, care se regăsește preponderent în companiile mari. Acestea pot fi aplicate și întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), care pot prelua principiile de guvernanță corporativă. De asemenea, companiile pot elabora Coduri de conduită, care sunt multiple și diferite și reflectă cultura unică a fiecărei companii. Acestea au la bază aceleași principii și anume: respectarea legilor și desfășurarea afacerilor cu integritate”, afirmă Pârvan.

Sursa citată a mai adăugat că, în cazul în care companiile nu vor respecta normele de conformare anticorupție, atunci toți vor ști că ai ceva de ascuns.

„Corporațiile multinaționale vor căuta parteneri din R. Moldova care implementează programe de conformitate și politici anticorupție în cadrul companiei. Ba mai mult, organizațiile internaționale acordă credite avantajoase cu dobândă mică, însă ele nu vor acorda împrumuturi companiilor corupte. Firmele cu politici de combatere a corupției se bucură de accesul facil la bani ieftini pe o perioadă lungă”, a concluzionat Pârvan.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md