(foto) Oameni demni de respect. Mihai Lungu: „Am un brand în viața mea, să fiu OM”

IMG_0616

Anul acesta, Mihai Lungu a făcut 19 ani de când lucrează taximetrist. Pasiunea sa pentru drum s-a transformat în job în ’99, atunci când a urcat la volanul unui Ford Siera doar pentru o lună. Erau vremuri grele pentru toți și el personal avea niște probleme financiare care l-au scos la drumul mare.

Astăzi, mașina pe care o conduce are peste un Milion de kilometri făcuți. Un Milion de kilometri în care a văzut de toate, istorii și oameni. A mers și cu pistolul la tâmplă și cu cuțitul la gât, dar a trăit și momente frumoase, cunoscând oameni buni, care în timp i-au devenit prieteni.

Dacă într-o dimineață de vară o să vedeți un taxi parcat lângă un câmp de flori, să știți că este mașina lui Mihai Lungu. De câțiva ani are o pasiune care, ca și orice lucru ce îl face în viață, are o menire – să ajute oamenii. Când este „sezonul”, în fiecare dimineață merge pe câmp să culeagă flori și plante medicinale. După ce le culege cu grijă, le pune la uscat…și înapoi la muncă, pentru că îl așteaptă pasagerii. Amestecurile de plante pe care le face le dă absolut gratuit prietenilor, colegilor sau oricărui om pe care crede că îl poate ajuta. Dar componența și cantitățile sunt un secret bine păzit ☺

Modul sănătos de viață este sinonimul lui Mihai Lungu. Merge de două ori pe săptămână la baie, la bazin, duminica cu băieții la volei, o pasiune preluată de la fiica sa. Chiar și atunci când așteaptă o comandă prin aplicația iTaxi și are timp, mai face niște exerciții.

IMG_0643

În fiecare dimineață, își duce nepoțica de șase ani la grădiniță. Nu, nu cu taxiul, ci pe jos, împreună, de mânuță. Vrea să-i educe și ei modul sănătos de viață pentru că mișcarea înseamnă însăși viața.

Domnul Mihai nu se alintă la comenzi, merge acolo unde îl așteaptă pasagerul, chiar dacă e o regiune mai îndepărtată ori nu sunt drumuri sau e greu să ajungi printre blocuri. În toți acești ani a avut pasageri diferiți, „oameni de vază”, medici, profesori, artiști, oameni de afaceri, bandiți, etc. Niciodată nu alege pentru că toți clienții sunt egali.

„Dacă a făcut omul comandă înseamnă că are nevoie. Eu când iau un pasager nu mă gândesc la bani, mă gândesc cum să îl deservesc ca să rămână mulțumit. Ca omul să mai vrea să urce în taxiul meu”.

De altfel, este cu politețea la DVS. În drumul său de viață îi respectă pe toți și reușește să găsească „cheia potrivită” pentru fiecare om.

„Îmi place lucrul meu, chiar dacă e foarte, foarte greu de lucrat cu oamenii. Fiecare cu emoțiile sale, cu gândurile sale. Mă strădui să găsesc pentru fiecare o vorbă bună. Chiar dacă sunt și pasageri care mă înjură sau sunt mofturoși, îi înțeleg pe fiecare și cedez de la mine, numai omul să fie mulțumit”.

Drept răsplată, pe lângă plata pentru călătorie, mai mereu aude de la pasageri: „A fost o plăcere să merg cu Dumneavoastră”. Aceste aprecieri îl fac și mai binedispus și mai zâmbitor, iar el, la rândul său, împarte cu pasagerii aceste emoții pozitive.

IMG_0669

În mașina de taxi pe care o conduce Mihai Lungu nu o să găsiți nici hartă, nici GPS, pentru că știe Chișinăul pe de rost. Experiența de viață l-a făcut calm și sfătos, chiar dacă ochii privesc mereu atent la drum. „De șoferul de taxi depinde viața pasagerilor. Oricine urcă în mașina mea, devine responsabilitatea mea”.

Domnul Mihai crede că orice zi de muncă în taxi înseamnă o șansă să schimbi oamenii, să le aduci un mesaj, să le dai un sfat. Așa o zi, o lună, un an…și poate oamenii o să se schimbe, o să devină mai buni. Aceeași atitudine o are și cu colegii săi de breaslă. „Lucrurile cum stau în taxi: noi trebuie să ridicăm nivelul nostru de deservire al pasagerilor. Uneori șoferii merg singuri la conflict. Tu nu trebuie să te gândești cum să buzunărești omul, el singur, dacă o să aibă plăcere de la călătorie, o să îți spună mulțumesc și o să lase de un ceai sau o cafea”.

Chiar dacă prețurile la călătoriile cu taxiul sunt mici, combustibilul și întreținerea mașinilor ia tot mai mulți bani, trebuie de investit cât mai mult în educația șoferilor, pentru că omul în taxi e cel mai scump lucru, o spune din experiență domnul Mihai.

IMG_0602

Am ajuns la destinație fără să îmi dau seama cât de repede a trecut timpul, cred că mulți pasageri, care urcă în mașina lui Mihai Lungu, așa și pățesc. L-am întrebat dacă s-ar întoarce în 1999 și ar avea de ales, știind prin câte a trecut, tot o să aleagă volanul taxiului? Răspunsul a fost scurt și fără nici o ezitare: „Desigur”.

Am ieșit din mașină ca după o ședință la psiholog, învârtind în minte o frază pe care mi-a spus-o astăzi Domnul Mihai: „Eu nu schimb pe nimic în viață omenia, pentru că-i tare greu în ziua de azi să fii om. Nu vezi câți au schimbat valorile pe bani, dar OAMENI cine o să fie?”

Prima aplicație de comandă taxi din Republica Moldova – iTaxi –  a lansat campania de sensibilizare a publicului, cu genericul „Oameni demni de respect”, prin care își propune să readucă bunul simț în trafic, în mașină și pe drumuri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente