‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriApa pentru irigare – „mărul discordiei” dintre deținătorii de bazine acvatice și agricultorii

Apa pentru irigare – „mărul discordiei” dintre deținătorii de bazine acvatice și agricultorii

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agricultorii bat alarma. Aceștia spun că nu se pot înțelege cu deținătorii bazinelor acvatice să le asigure acces la apă pentru irigarea terenurilor agricole. De cealaltă parte, cei care gestionează lacurile susțin că nu au o bază normativă care ar spune clar cine are dreptul să ia apă din bazine pe care le gestionează.

Agricultorii s-au pomenit într-un impas pentru că, deși, la momentul actual legislația prevede posibilitatea obținerii unei autorizații la folosirea apei dintr-un bazin acvatic (privat sau public), agricultorul nu o poate obține pentru că nu poate colecta tot pachetul de acte necesare.

Subiectul a ajuns în vizorul Consiliului Economic. În cadrul dezbaterilor mediul de afaceri din agricultură, ecologiștii și reprezentanții instituțiilor statului au discutat propunerea Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului în sensul soluționării subiectului.

Așa, documentul prevede excluderea din pachetul de acte necesare agricultorului pentru autorizația la folosirea apei a două documente: Regulamentul de exploatare a barajelor, iazurilor și a lacurilor de acumulare precum și actul care atestă dreptul de proprietate sau folosință asupra terenului pe care este situat corpul de apă.

Dacă în privința excluderii celui de al doilea act participanții la discuții nu au avut obiecții, în cel de al doilea document – prezentarea Regulamentului de exploatare a lacurilor, părerile s-au divizat.

‹ adv ›

Unii au susținut excluderea acestui document pentru că este practic imposibil de obținut deoarece, în cele mai dese cazuri, nici nu se întocmește de agentul economic.

Alții susțin că necesitatea deținerii acestui Regulament este importantă, pentru că nu poți emite o autorizație dacă nu există un regulament care furnizează o informație clară despre niște parametri tehnici a unui lac și care va stabili cantitatea de apă care poate fi luată din acest bazin.

În cadrul ședinței experții prezenți la eveniment au venit cu propunerea de a amenda cadrul normativ care să clarifice condițiile pentru irigare din bazinele de apă.

‹ adv ›

Toate opiniile vor fi colectate de Secretariatul Consiliului Economic fiind ulterior sintetizate și prezentate Guvernului spre adoptare.

Mediul de afaceri a solicitat aprobarea tuturor modificărilor care țin de acest subiect într-un timp cât mai restrâns așa încât să nu fie afectată activitatea agricolă din acest an.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Guvernul Suediei.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›