/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Coșmarul din sistemul medical. Încă o tânără denunță neglijența medicilor

missing
13 aprilie 2018, ora 17:49

Daniela Levițchii are 23 de ani și locuiește în Orhei. Tânăra spune că a fost internată la Spitalul Republican din Chișinău pentru o intervenție chirurgicală de înlăturare a apendicitei. Prima intervenție, spune tânăra, a fost una programată. După cinci zile de la intervenție, Daniela a fost externată: „Am fost externată într-o stare foarte rea. Nu puteam merge”.

După două zile petrecute acasă în Orhei, aceasta a fost internată de urgență, pentru a doua oară, la același spital din Chișinău.

„Durerile persistau în zona abdominală. Burta era tare inflamată. Durerile de cap erau nemărginite”, spune tânăra.

Cei de la Spitalul Republican au emis, astăzi, un comunicat de presă, în care explică de ce au apărut durerile: „Perioada postoperatorie precoce s-a complicat cu cefalee (dureri de cap), fapt ce a condiționat spitalizarea mai îndelungată – patru zile. Cea de-a doua spitalizare a fost cauzată de persistența cefaleei și durerii în plagă”.

Pe lângă dureri, tânăra a fost nevoită să doarmă pe… scaune: „Nu aveam un pat liber și mi-au pus un fel de scaune, pe care le pun persoanelor care nu încap în secție și dorm acolo. Așternută cu o plapumă și așa am dormit o noapte”.

După două zile petrecute la spital, tânăra a fost externată, chiar dacă durerile persistau. Peste o săptămână, tânăra a revenit la spital, pentru a treia oară, cu inflamații în zona operației și dureri insuportabile. Diagnoza medicilor – „Infecție după un act medical de diagnostic și tratament”.

„Nu mi-a explicat nicicum. Am întrebat de la ce s-a format acest lichid în interior, dar nu am avut explicații”, spune Daniela.

Explicația spitalului: „Conform protocolului clinic național, frecvența complicațiilor postoperatorii în plagă după apendectomie deschisă este de cca 10-12%. Printre altele se enumeră mai multe posibile complicații postoperatorii inclusiv – o rată a mortalității de aproximativ 5 cazuri la 1000 operații în Republica Moldova”.

După două zile, Daniela a fost, din nou, externată. Potrivit ei, rana era deschisă și acoperită doar cu o bucată de tifon: „Medicii nu mi-au dat niciun tratament, nimic. Doar cu apă oxigenată și betadin. Și pansamente. Atât mi-au zis”.

Cei de la spital, însă, afirmă că tânăra ar fi fost externată în stare satisfăcătoare și aceasta trebuia să continue tratamentul la locul de trai. Mama tinerei se află peste hotare în momentul când aceasta a fost nevoită să treacă prin acest coșmar.

„Am reușit la a treia internare să fiu alături de ea. Prima dată sunt în această situație, nici nu știu cum să reacționez, vă spun sincer”, spune Angela Levițchii, mama tinerei.

Mama tinerei spune că medicii nu i-au oferit nici ei informații despre starea fiicei: „Mi-a fost dat un simplu răspuns: Hai nu plângeți”.

După experiența de la Chișinău, tânăra a decis să apeleze la un alt medic, doar că la spitalul din Orhei.

„Am fost nevoită să apelez la un alt medic, pentru a mă ajuta în această situație, deoarece durerile reveneau din nou, operația începea să se întărească iar”, povestește tânăra.

Pe lângă costul tratamentului de 4.485 lei, tânăra a mai oferit medicului și… „o mulțumire”.

„Ceea ce ține de mituire nu poți să dovedești nimănui nimic, deoarece nu este un bon. Li s-a oferit domnului Vrabie, nu spun suma, dar i-am dat bani, pentru ca să fie mai bine. – Și el a acceptat? – Da. – Era parte din achitarea pentru… – Nu, a fost ca o mulțumire”, susține Daniela.

Contactat de TV8, Ministerul Sănătății a spus că investighează declarațiile pacientei și va reveni cu o reacție ulterior. Cu câteva luni în urmă, o altă tânăra de 19 ani a dezvăluit cum a avortat, în condiţii inumane, la Institutul Mamei și Copilului din Chişinău. Cazul tinerei a dus la demiterea mai multor medici și personal de la IMC.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram