10:05:36 19.04.2024
Stiri

Ilan Șor a vorbit despre Chișinău, orașul copilăriei sale și Chișinăul de azi: „Locuim într-un oraș în care oamenii dintotdeauna au votat pentru Europa, dar în final au obținut doar un cuvânt care în limba rusă…”

Partide/Comunicate 12.04.2018 16:19 Vizualizări1366 Autor: Ziarul National
Ilan Șor a vorbit despre Chișinău, orașul copilăriei sale și Chișinăul de azi: „Locuim într-un oraș în care oamenii dintotdeauna au votat pentru Europa, dar în final au obținut doar un cuvânt care în limba rusă…” privesc.eu


„Mi-am petrecut copilăria la Chișinău. Orașul copilăriei mele arăta așa cum nici cel mai populist program electoral nu l-ar putea descrie. Uneori se creează impresia că trecutul Chișinăului este și viitorul său ideal. Totuși nu este așa. Viitorul trebuie întotdeauna să fie mai bun, mai luminos. Din păcate, prezentul arată prea sumbru. Locuim într-un oraș în care oamenii dintotdeauna au votat pentru Europa, dar în final au obținut doar un cuvânt care în limba rusă rimează perfect cu aceasta”, a declarat liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor, în cadrul conferinței de prezentate a programului candidatului formațiunii la funcția de primar general al capitalei, Reghina Apostolova.

Șor a menționat că cunoaște Chișinăul cu bulevarde largi și trotuare ideale, fără gherete care îi strică imaginea și fără panouri publicitare. „Cunosc Chișinăul în care pe fiecare centimetru pătrat înfloreau trandafirii. Cunosc Chișinăul în care orice străin ne invidia pentru curățenie și confort. Cunosc Chișinăul în care scările blocurilor erau mai curate decât magazinele. Cunosc Chișinăul în care bunicile și buneii își ajutau nepoții și nu invers. Locuim într-un oraș aflat în ruine, chiar dacă din 1944 nu au avut loc bombardamente”, a spus acesta în discursul său.

Acesta a enumerat, în continuare, problemele cu care se confruntă capitala. „E un oraș în care monumentele istorice și de arhitectură nu sunt obiecte protejate, ci potențiale terenuri pentru construcția noilor clădiri de beton monstruoase. Unde există un risc de 90% ca o plimbare pe o zi de iarnă să se termine la secția de urgențe. Unde primăvara începe cu mirosul emanat de la stația de epurare, despre care deja s-ar putea spune copiilor că așa miros florile de cireși și tei. Unde microbuzul este candidatul pentru includere în Cartea Recordurilor Guinness prin capacitatea sa, concurent direct al conservelor de șprot. Unde factura pentru serviciile comunale este de câteva ori mai mare ca pensia. Locuim într-un oraș în care oamenii sunt tamponați la treceri de pietoni, care sunt invizibile atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi. Unde copilul poate fi înscris la grădiniță și școală fie prin intermediari, fie pentru o mită. Unde indemnizația lunară pentru creșterea copilului îți ajunge doar pentru un pachet de scutece. Unde mediul de viață este atât de deprimant, încât oamenii preferă să trăiască pe Internet. Unde serviciul de livrare al restaurantelor ajunge mai repede la destinație decât ambulanța”, a făcut haz de necaz Șor.

Primarul de Orhei a vorbit și despre sursele de finanțare pentru proiectele de infrastructură și sociale, prevăzute în programul Reghinei Apostolova.

„În Chișinău sunt concentrate 70% din toate afacerile din țară. Totuși, această situație nu se reflectă nicicum asupra stării precare a orașului, nici asupra bunăstării oamenilor din oraș. Acest lucru nu este normal. În opinia mea, sectorul de afaceri trebuie să poarte responsabilitate socială față de stat și față de cetățeni. Cu alte cuvinte, să împartă cu alții. Cel puțin jumătate din propriile venituri. În caz contrar, nu vom fi capabili niciodată să soluționăm problemele elementare și nu vom reduce niciodată prăpastia dintre o minoritate bogată și o majoritate săracă”.

Acesta i-a îndemnat pe oamenii de afaceri să nu fie lacomi și să recunoască că jecmănesc populația. „Recunoașteți că jumătate din venit vă este suficient pentru viața cu care v-ați obișnuit. Știu despre ce vorbesc. Mai mult de jumătate din venitul afacerilor familiei noastre alocăm pentru dezvoltarea Orheiului. Sunt mândru că aceste fonduri au fost cheltuite spre binele public. Prin urmare, mizăm pe conștiința voastră. Sunt sigur că și voi ați obosit să conduceți automobilul pe străzi întunecate, pe drumuri distruse, văzând în jurul vostru doar mizerie și sărăcie. De ce să nu încercați pe propria cheltuială să vă ajutați orașul, să vă ajutați țara să scape de ceea ce vă deranjează?”.

Mai în glumă, mai în serios, Șor a spus ce se poate întâmpla cu oamenii de afaceri care nu vor conștientiza că lucrurile sunt prea serioase ca să fie tratate cu indiferență. „După victorie, pentru cei care nu vor reuși să se ridice la nivelul de conștientizare a problemei, vom aplica vechiul principiu al armatei sovietice: Nu puteți – vă vom învăța, nu vreți – vă vom forța!”.

Pe finalul intervenției sale, primarul de Orhei a dat asigurări că nu va face agitație în favoarea Reghinei Apostolova, totuși a solicitat sprijinul chișinăuienilor a „face din acest oraș o capitală de care veți fi mândri”.

„În calitatea mea de cetățean al R. Moldova, vreau ca Chișinăul să nu fie condus de politicieni care nu au făcut nimic în viața lor și sunt obișnuiți să justifice eșecurile proprii prin defăimarea adversarilor. Vreau ca la cârma orașului să ajungă oamenii care au reușit în această viață să realizeze ceva și să demonstreze că pot aduce schimbări concrete spre binele concetățenilor lor”, a conchis acesta.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md