Procuratura critică publicarea imaginilor cu cei doi piloți moldoveni capturați în Afganistan: Riscă sa pună în pericol viața persoanelor ținute ostatice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procuratura Generală critică eforturile lui Renato Usatîi depuse în vederea eliberării celor doi piloți moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan. Așa cum anticipa politicianul aseară, în cadrul unei transmisiuni live pe pagina sa de Facebook, Procuratura dă de înțeles că acțiunile lui Usatîi „riscă sa pună în pericol viața persoanelor ținute ostatice, dar și să compromită acțiunile aflate în desfășurare”.

Potrivit unei reacții a Procuraturii Generale cu privire la filmulețele distribuite de Renato Usatîi, acestea fiind primele imagini devenite publice cu cei doi piloți moldoveni ținuți în captivitate în Afganistan, „autoritățile Republicii Moldova întreprind de mai mult timp acțiuni pentru rezolvarea, în cele mai sigure și optime condiții, a situației vizând cei doi cetățeni moldoveni”, iar „cazul este unul cu particularități specifice, care presupune acțiuni cu un mare grad de discreție, dar mai ales, mult profesionalism și responsabilitate”.

„Unele informații vehiculate zilele acestea în presă de anumite persoane sunt total iresponsabile, riscă sa pună în pericol viața persoanelor ținute ostatice, dar și să compromită acțiunile aflate în desfășurare. Facem apel către mass-media să manifeste maxima prudență și reținere în mediatizarea informațiilor vehiculate în spațiul public de persoane neautorizate. Este un caz care vizează viețile unor concetățeni și orice fel de abordare populistă sau politică ar putea produce daune majore operațiunilor aflate în desfășurare”, se arată într-un comunicat al Procuraturii la acest subiect.

Vedeți și: (VIDEO) Primele imagini cu piloții moldoveni capturați în Afganistan. Aceștia imploră să fie ajutați, iar autoritățile planifică eliberarea în preajma alegerilor

De asemenea, instituția atrage atenția persoanelor care „vehiculează informații de natură să pună în pericol viața ostaticilor”, asupra consecințelor legale pe care le pot purta „în cazul în care, prin acțiunile lor, vor genera o turnură negativă în acest caz”.

„Cu astfel de cazuri privind luarea de ostatici s-au confruntat multe state din lume, rezolvarea acestor situații a fost întotdeauna extrem de complexă și dificilă, uneori a durat ani de zile și a necesitat implicarea unor resurse instituționale importante. Autoritățile moldovenești au manifestat și vor manifesta maximă preocupare pentru rezolvarea, în cele mai bune condiții, a cazului cetățenilor moldoveni deținuți în calitate de ostatici în Afganistan, punând pe prim plan grija ca viețile lor să nu fie periclitate nici un moment”, se mai arată în comunicatul Procuraturii.

Amintim că Renato Usatîi a distribuit aseară pe rețeaua de socializare Facebook mai multe filmulețe în care apar cei doi piloți moldoveni, inclusiv unul în care piloții i se adresează politicianului, răspunzându-i acestuia la întrebările pe care le adresase el anterior. Ultimul filmuleț datează din 22 decembrie 2017. Potrivit lui Usatîi el întreprinde acțiuni pentru eliberarea celor doi piloți de circa doi ani. Totodată, acesta a mai spus că deși se ajunsese la anumite înțelegeri, guvernarea planifică eliberarea acestora în preajma alegerilor parlamentare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...