(video) „Ai plecat la cimitir cu un set de veselă și te întorci acasă cu altele”. Ion Andronache vorbește despre practicile necreștine de Paștele Blajinilor

24879098_10214934737705973_1135124437_o-920×516

În ajun de Paștile Blajinilor, autorul vlogului Ortodoxia – „pentru că așa trebuie”, Ion Andronache, se dă cu părerea față de „obiceiurile” necreștine ale oamenilor, care vin să-i pomenească pe cei răposați la cimitir. „Mi se creează impresia că Paștile Blajinilor în practica creștinilor ortodocși devine mai important decât Paștile – Învierea lui Hristos. Și este evenimentul care îmi displace din cauza multor practici urâte”, spune tânărul vlogger.

„La cimitir vin sute și mii de oameni cu pungile pline de pomene: ștergare, veselă, mâncare. Și se începe schimbul de pomene între rude și prieteni, între cei care la fel au venit să dea pomene. Ai plecat la cimitir cu un set de veselă și te întorci de la cimitir cu altă veselă. Un formalism de nedescris, departe de duhul evanghelic, de practica Bisericii primelor secole, de scrierile Sfinților Părinți. Vreți să faceți pomană, pentru aceasta nu este nevoie de cimitir. Ajutați pe cei nevoiași. Și nu obligatoriu veselă și ștergare. Poate cineva are nevoie de medicamente, de încălțăminte sau de achitarea serviciilor comunale. Cineva are nevoie să fie plimbat în scaunul său rulant prin localitatea neadaptată pentru el”, zice Ion Andronache.

„Niciodată nu am înțeles practica mâncării la cimitir pe morminte. Carne, brânză, frigărui făcute. Este un dispreț față de cei răposați. Nu lăsați mâncarea pe morminte. Cei răposați nu au nevoie de mâncare, ci de rugăciunile noastre”, spune tânărul.

La sfârșit de videou Ion Andronache le sugerează credincioșilor să vină cu copiii la morminte, să le povestească despre faptele demne ale celor răposați, ca acești copii să le ia exemplu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente