„Toate crizele şi conflictele recente ne-au evidenţiat ce structură fragilă este Europa”, a subliniat Tusk, arătând, în acelaşi timp, că „în Europa avem de-a face cu o nemulţumire larg răspândită faţă de condiţiile actuale, care s-ar putea transforma rapid într-o dispoziţie revoluţionară”, a atenţionat preşedintele Consiliului European.

Referitor la situaţia din Grecia, Donald Tusk a apreciat că este probabil ca mai multe summituri europene să fie necesare în această vară pentru rezolvarea ei, notând însă că rezultatul votului din parlamentul elen asupra primului pachet de reforme oferă motive de optimism.

„Acordul la care s-a ajuns luni la Bruxelles nu îi slăbeşte pe germani, dar nici nu i-a întărit”, a estimat preşedintele Consiliului European, precizând că obiectivul său a fost să prevină o situaţie în care, la final, ar fi existat perdanţi şi învingători.

Intrând în culisele negocierilor recente de la Bruxelles, Tusk a dezvăluit că luni, la ora 07:00, cancelarul german Angela Merkel şi premierul grec Alexis Tsipras au vrut să oprească discuţiile.

„Tsipras vroia o pauză de 24 de ore pentru consultări la Atena. Merkel vroia un nou summit miercuri. Ar fi fost sfârşitul”, a conchis Donald Tusk.