(foto, video) Totuși, a cui e iarba? Administrația Palatului Național va permite cetățenilor să se odihnească în curtea instituției

6

Un grup de activiști din Chișinău a organizat astăzi, 11 aprilie, o întâlnire pașnică pe un teren de lângă Palatul Național „Nicolae Sulac”. Accesul în această zonă este interzis, deoarece are statut de „teren conservat pentru sărbătorile de iarnă”. Acolo este amplasată casa lui Moș Crăciun care a fost instalată special pentru Târgul de Crăciun din iarna aceasta.

Aproape 30 de tineri s-au adunat lângă Palatul Național „Nicolae Sulac” de pe strada 31 august pentru a lua prânzul pe un lot de pământ amplasat în apropierea Palatului. Agentul de pază împreună cu intendentul i-au somat să părăsească gazonul, invocând că acesta este spațiu privat. Organizatorii nu au reacționat la rugămintea acestora și au continuat să se odihnească. Ulterior a fost chemată poliția.

La fața locului au ajuns doi agenți constatatori care au ascultat declarațiile ambelor părți. Activiștii civici sunt nemulțumiți de faptul că această zonă este îngrădită. Înainte de a veni aici, aceștia au consultat site-ul întreprinderii Cadastru unde au găsit informația care relevă faptul că acest pământ nu este proprietate privată, dimpotrivă este publică.

ssdsds

Inițial, intendentul îi învinuia pe organizatori precum că aceștia ar fi rupt lacătul de la poartă, în timp ce organizatorii spuneau că lacătul nu era când ei au venit. Mai mult, aceștia zic că paznicul l-a scos din buzunar și la pus pe poartă.

Mai târziu a venit polițistul de sector Igor Reul, care, de la bun început, a interzis să fie filmat, amenințându-ne că ne va cita la sector, inclusiv pe reporterul #diez.

„Stingeți vă rog telefonul, mă încurcați. Eu sunt la serviciu, sunt la chemare, îmi încurcați activitatea. Înseamnă eu am să vă citez la sector. Eu am să iau datele de la fiecare și am să vă chestionez la sector dacă așa. Câte unu veți fi audiați. Dumneavoastră mă filmați prin toate părțile, iar eu nu pot activa”, a declarat Igor Reul.

rerere

Ulterior, polițistul a ascultat declarațiile organizatorilor despre cine se face vinovat de intrarea ilegală pe acest lot de pământ. În scurt timp, activiștii au redactat o Declarație în care au descris toată situația creată.

1

2

5

Peste câteva minute a venit Irina Suhușin, șefa de serviciu a Organizaţiei Concertistice şi de Impresariat „Moldova-Concert”, pentru a discuta cu organizatorii.  Reprezentanta a spus că acest teren este îngrădit, deoarece se dorește conservarea acestui lot de pământ până la viitoarele sărbători de iarnă. „Casa lui Moș Crăciun costă foarte mulți bani, iar dezasamblarea ei este imposibilă, deoarece a doua oară va fi dificil de a o construi din nou.  De aceea, s-a hotărât ca acest obiect să rămână în această stare cum e în prezent, până la viitoarele sărbători de iarnă. Totodată, acest teren va fi și el protejat împreună cu casa, pentru a nu fi deteriorat”, a conchis Irina Sohușin.

33

În urma discuțiilor pe tema putem sau nu vizita acest loc, activiști au solicitat ca cel puțin în fiecare zi, această zonă să fie deschisă pentru toți între orele 9 și 17, iar cel mult, gardul să fie scos definitiv, pentru a nu încălca drepturile cetățenilor la odihnă.

4jjjjj

Irina Sohușin a promis că va veni în scurt timp cu o decizie în acest fel, iar până atunci, locul îngrădit de lângă Palatul Național nu va fi îngrădit.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente