„Cred că am spus destul de deschis că ne îngrijorează legăturile dintre business şi politică în această ţară. Aceste probleme pot să ducă la un grad foarte înalt de distorsiune. În politică există interese ascunse. În toată lumea ele există, dar întrebarea este în ce măsură aceste interese devin hotărâtoare. Este foarte rău atunci când frontiera dintre interesele naţionale şi cele personale şi ascunse este ştearsă”, susţine oficialul european.

„După alegerile parlamentare s-au întâmplat multe lucruri, dar nu sunt sigur dacă s-au întâmplat lucruri corecte. Din problemele în sectorul bancar şi din alte provocări vedem că există foarte multe lucruri de făcut. Dacă analizăm magnitudinea crizei bancare şi multe alte subiecte, pentru cineva căruia îi pasă de ţară este un grad destul de înalt de dezamăgire şi acest lucru este caracteristic pentru toţi partenerii RM. Nu ar trebui să ne axăm însă pe dezamăgiri, ci trebuie să ne ocupăm de chestii reale care trebuie soluţionate. Acum sperăm să fie formată coaliţia într-un mod eficient, cu majoritate în Parlament, care va începe fără întârziere să implementeze reformele atât de necesare. Din cauza îngrijorărilor privind stabilitatea macro-financiară şi macro-economică a ţării este important ca noul Guvern, ca şi prim-pas, să contacteze Fondul Monetar Internaţional, să solicite negocieri cu privire la un nou program FMI, să încheie un acord şi toate acelea vor elibera anumite fluxuri financiare. Dar ceea ce contează cu adevărat este cadrul de reforme care va fi pus de acest acord”, a adăugat şeful delegaţiei UE.

Referindu-se la suspendarea suportului bugetar, Pirkka Tapiola a declarat că UE verifică intens fondurile şi că atunci când există dovezi de lipsă de onestitate sau chiar furt, finanţarea este automat suspendată.

„Când noi dăm bani, sunt două seturi de condiţii. Aţi văzut că ultima tranşă pentru reforma sectorului justiţiei a fost redusă, pentru că nu am văzut suficiente progrese. Misiunea de evaluare pentru debursarea celei de-a treia tranşă ar putea să vină în RM în septembrie, aşa era iniţial, cel puţin. Acum nu sunt sigur dacă acea misiune trebuie să vină în septembrie, pentru că nu vedem schimbări majore în sistemul judecătoresc. Am văzut doar dezamăgiri, corupţie. Mai sunt şi dezamăgiri privind decizia recentă a Curţii Supreme de Justiţie, mă refer la cazul Papuc, care a fost una îngrijorătoare. Totodată, mecanismul de testare a integrităţii a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională, deşi poate fi un instrument excelent în lupta cu corupţia. Sunt multe chestii care nu au fost duse până la capăt. Evaluarea misiunii pentru debursarea celei de-a treia tranşe nu ar fi pozitivă probabil, deşi eu nu sunt expert.

Referitor la stabilitatea macro-financiară. Finanţarea, ca suport la buget, într-adevăr poate fi folosită pentru altceva, pentru că e transferată prin Ministerul Finanţelor în bugetul RM. Dacă punem pe pauză aceste plăţi nu este vorba despre o pedeapsă, ci despre o condiţie prestabilită. Trebuie să existe stabilitate şi transparenţă. Dacă există senzaţia şi riscul că această finanţare ar putea să ajungă altundeva, să acopere o gaură undeva, atunci nu funcţionează. Noi verificăm dublu: reformele, matricele de politici, dar şi modul de folosire a fondurilor, dacă sunt folosite corect, dacă există un risc, cel mai minor, că aceşti bani nu vor fi folosiţi corect. Iată de ce noi credem că un program FMI e atât de important, pentru că ei analizează aceste lucruri. Noi nu avem dovezi că fondurile din suportul UE pentru bugetul RM ar fi fost furate. Noi am putea pune anumite întrebări referitor la cum se dezvoltă sistemul bugetar. Vreau să vă asigur că în cazul în care există dovezi, din orice sursă, în orice parte a ciclului de plată, în orice proiect, dacă avem dovezi de lipsă de onestitate sau furt de fonduri, noi reacţionăm imediat şi primul lucru este să suspendăm finanţarea, să investigăm şi să încercăm să soluţionăm situaţia. Eu sunt numit ofiţer de autorizare a delegaţiei, ceea ce înseamnă că pentru toate fondurile pentru care semnez eu port responsabilitate juridică în faţa contribuabililor europeni, care-mi plătesc mie salariul, de aceea noi suntem foarte atenţi cum se folosesc fondurile noastre”, a explicat oficialul.

În contextul crizei din sectorul bancar, Pirkka Tapiola a declarat că este realist şi nu se aşteaptă la recuperarea completă a miliardului furat, mai ales în câteva luni, dar ceea ce se poate de făcut în situaţia creată este lichidarea băncilor cu probleme.

„În ceea ce ţine de lichidarea băncilor într-un mod care protejează depozitele cetăţenilor de rând, acest lucru poate şi trebuie făcut rapid. Pentru că cu cât mai mult există băncile, cu cât mai mult timp problema nu este soluţionată, cu atât mai mult va costa. Se spune că Banca de Economii este banca poporului. Părerea mea e că o bancă proastă nu poate fi a poporului, odată ce ia banii contribuabililor ca să fie susţinută. Este o pierdere din banii contribuabililor. Orice guvern cu o strategie de comunicare corectă, care explică oamenilor că o bancă proastă nu este o bancă a poporului, acel guvern ca consolida încrederea în rândurilor oamenilor. Nu trebuie să subestimăm capacitatea oamenilor de rând de a înţelege lucrurile, dacă li se spun deschis şi sincer. Dacă se face campanie şi politică pe lucrurile astea nu e o idee bună”, spune Tapiola.

Soluţionarea crizei din sectorul bancar este foarte importantă şi pentru climatul investiţional, afirmă oficialul. „Numărul băncilor străine în RM este extrem de mic, pentru că nu există transparenţă. Fiecare criză este o oportunitate. Acum e important să profităm de această oportunitate. Aş vrea să văd un nou Guvern instaurat şi invitaţia trimisă imediat de acest Guvern către FMI şi în octombrie - noiembrie să presupunem că vor avea loc negocierile, iar acordul semnat curând, tot în toamnă. Iar acel cadru de reforme asigurat de programul FMI să înceapă să ducă ţara pe altă cale. Va fi dureros, va fi nevoie de efort, de voinţă politică, dar cetăţenii RM merită garanţii că vieţile lor pot să devină mai bune”, a declarat şeful delegaţiei UE.

Totodată, Pirkka Tapiola consideră că direcţia în care se îndreaptă RM poate fi schimbată relativ uşor, pentru că suntem o ţară mică, iar pentru aceasta este nevoie de voinţă politică, care nu se observă deocamdată.

„Am admis dezamăgire, dar axarea pe acest lucru nu ne ajută să mergem înainte. Avem nevoie să încurajăm un nou Guvern, când va fi format acesta, să acţioneze foarte hotărât, să se preocupe de provocările esenţiale ale ţării: restabilirea stabilităţii macro-financiare, dar şi lupta cu corupţia. Corupţia este o endemie în ţară, o problemă foarte serioasă. Noi am oferit foarte multă finanţare, multă asistenţă tehnică. Am văzut că au loc anumite reforme. Nu aţi fi putut să obţineţi regim liberalizat de vize ca prima ţară a Parteneriatului Estic fără reforme. Dar am observat şi un grad înalt de stagnare. Din cauza lipsei stabilităţii macro-financiare, UE şi-a pus pe pauză finanţarea ca suport la buget şi ceea ce urmează este să soluţionăm aceste probleme. Sunt şi alte probleme pe care noi le considerăm foarte importante, precum necesitatea de a lichida cele trei bănci (Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank). Da, noi suntem dezamăgiţi, dar este un stat suveran care trebuie să meargă înainte. Este o ţară mică şi poate fi cu uşurinţă întoarsă în altă direcţie, dacă este voinţă politică necesară. Doar prin implementarea reformelor reale pot fi folosite toate oportunităţile Acordului de Asociere. Nu putem să ne permitem să stăm şi să ne lamentăm că „oh, suntem dezamăgiţi, totul este prost”. Sunt probleme serioase, trebuie să recunoaştem acest lucru, dar trebuie să încurajăm avansarea şi să aducem RM înapoi pe calea corectă. Aş zice chiar „pe calea nouă”. Experienţa nu a fost întotdeauna bună, dar trebuie să ne axăm pe confruntarea problemelor”, afirmă Pirkka Tapiola.

În aceeaşi ordine de idei, oficialul a menţionat acţiunile premierului interimar privind reducerile la buget. „Când am spus că ceasul ticăie, m-am referit la criza din sectorul bancar. Situaţia nu mai poate continua aşa ca acum. Şi chiar aş vrea să laud măsurile întreprinse de dna Natalia Gherman, de a strânge puţin cureaua, de a face anumite reduceri la buget, absolut necesare. E posibil să mai fie nevoie de reduceri ca să pavăm calea pentru reluarea plăţilor din partea asistenţei internaţionale. Acum este importantă formarea coaliţiei majoritare, care să formeze un Guvern şi acesta să întreprindă măsurile corecte, pentru ţară. Este o tradiţie de ocoli chestiile în RM. Presa şi analiştii au zis de mai multe ori că suntem într-o situaţie periculoasă. Acum eu sincer cred că suntem într-o situaţie când e nevoie de reforme reale şi deoarece ţara este mică e uşor să-i schimbi cursul relativ rapid. Dacă cele trei bănci nu sunt lichidate, dacă nu sunt întreprinse măsuri, atunci constrângerea bugetară, costul crizei din sectorul bancar pentru buget va fi atât de mare, încât va avea un impact direct negativ asupra capacităţii bugetului de a asigura chestiile de bază pentru oameni. Ceasul nu ticăie în sens că lumea exterioară va reacţiona în mod negativ, dar în sens că acele oportunităţi enorme ar putea fi expuse riscului”, susţine şeful delegaţiei UE.

Despre partajarea şi controlul instituţiilor, oficialul UE a spus că nu vrea „să arate cu degetul la un partid sau altul”. „Sunt probleme grave, noi le-am punctat în repetate rânduri. O problemă pe care o văd eu în ţara asta: dacă independenţa instituţiilor-cheie nu este garantată, atunci riscul de politizare a investigaţiei apare şi devine foarte mare. Acele instituţii care efectuează ancheta în cazul crizei din sectorul bancar şi sistemul judecătoresc în întregime trebuie să acţioneze independent şi transparent. Nu zic că trebuie să organizeze conferinţe de presă la fiecare etapă, deoarece există prezumţia nevinovăţiei şi în cursul investigaţiei nu se fac publice anumite informaţii. Dar oamenii şi comunitatea internaţională aşteaptă acţiuni determinate şi acum trebuie să există instituţii independente care trebuie să joace după reguli, nu să se joace cu regulile. Investigaţiile nu trebuie să fie politizate”, a mai spus şeful delegaţiei Uniunii Europene.

În încheiere, oficialul european a încurajat poporul Republicii Moldova, dar a menţionat că oamenii nu trebuie să aştepte o minune din afară. „Dvs. sunteţi unicii care puteţi să construiţi Europa la voi acasă. Noi putem să vă ajutăm, vă sprijinim, vă oferim expertiză, vă dăm sfaturi, dar nu putem să importăm implementarea. Orice societate trebuie să-şi construiască o cultură a responsabilizării în propria ţară. În multe ţări din această regiune este o tradiţie că cineva dinafară va veni şi schimba realitatea. Acest lucru nu s-a întâmplat nicăieri, niciodată şi nu se întâmplă în lumea modernă. Dacă şi s-a întâmplat undeva în lume, n-a fost în cel mai bun mod, n-a ţinut. UE e alături de voi, suntem gata să vă ajutăm, să vă oferim asistenţă şi sprijin, dar cetăţenii, ei deţin Republica Moldova, este ţara dvs.”, a conchis Pirkka Tapiola.