‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAlertă alimentară în România. Peste 1.000 de tone de cartofi contaminaţi cu o bacterie,...

Alertă alimentară în România. Peste 1.000 de tone de cartofi contaminaţi cu o bacterie, opriți în portul Constanţa

‹ adv ›
‹ adv ›

Inspectorii fitosanitari au depistat 1.100 tone de cartofi de provenienţă Egipt, care au primit interdicţia de a intra în ţară prin portul Constanţa, deoarece s-a depistat prezenţa bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun) şi există, astfel, riscul contaminării solului şi a apelor de suprafaţă, a anunţat, marţi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) din România, scrie Agerpres.

Instituţia dă asigurări că nicio cantitate de cartofi contaminaţi nu a ajuns în magazinele din România, întreg transportul fiind oprit în port.

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, manifestă o exigenţă sporită pentru protejarea spaţiului românesc privind prevenirea introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România. Activitatea fitosanitară este îndreptată spre prevenirea introducerii de organisme dăunătoare în zone în care acestea nu sunt prezente, diminuarea arealelor de răspândire şi eradicarea organismelor dăunătoare”, precizează MADR, într-un comunicat de presă.

Tuberculii de cartof au fost prelevaţi în baza Deciziei de punere în aplicare a Comisiei din data de 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre în vederea adoptării provizorii a unor măsuri urgente împotriva răspândirii bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi, ce provine din Egipt.

Măsura interdicţiei a fost luată în baza HG 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/ 2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, art. 14 (19) lit. a.

„Impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, având în vedere că la ora actuală nu există metodă chimică sau biologică pentru controlul acestui organism dăunător şi, mai mult decât atât, ar exista riscul contaminării solului şi a apelor de suprafaţă cu bacteria provenită din resturile rezultate în urma consumului cartofilor, precum şi din cartofii deterioraţi şi evacuaţi ca resturi menajere”, precizează ministerul de resort.

Conform datelor MADR, în 2017, producţia de cartofi a crescut cu 16,3%, până la 3,129 milioane de tone, datorită sporirii randamentului la hectar, deşi suprafaţa cultivată a scăzut cu 7,7% faţă de anul precedent, până la 168.000 de hectare, de la 182.000 de hectare.

În privinţa consumului, România se află pe primele locuri în Europa, cu o medie anuală de peste 92 kilograme (kg)/cap de locuitor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii