13:49:05 28.03.2024
Stiri

UE, DEZAMĂGITĂ de R. Moldova. „Nu vedem îmbunătățiri concrete”

Politică 17.07.2015 16:20 Vizualizări1233 Autor: Ziarul National
UE, DEZAMĂGITĂ de R. Moldova. „Nu vedem îmbunătățiri concrete”


Șeful Delegației UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola, lasă să se înțeleagă că nu este mulțumit de modul în care a ținut seama Guvernul de la Chișinău de notele de politici transmise în martie curent de ambasadorii statelor UE premierului de atunci, Chiril Gaburici.

„Noi nu vedem îmbunătățiri concrete în sectorul Justiției, adoptarea finală a proiectului de lege cu privire la Procuratură este în așteptare, Comisia Națională de Integritate nu a fost reformată, corupția în sistemul judiciar este endemică. De asemenea, în sectorul bancar, recomandările rămân încă să fie abordate. Noi încurajăm Guvernul să urmeze recomandările respective, care includ crearea mecanismelor de monitorizare pentru toate sectoarele”, a declarat Tapiola în cadrul unui interviu pentru anticorupție.md.

În cadrul aceluiași interviu, diplomatul european s-a referit mai mult la dezamăgirile privind reformarea sectorului justiției.

„Nu există o voință politică reală de a reforma acest sector strategic”, a menționat Tapiola.

Amintim că, la 4 martie curent, mai mulţi ambasadori acreditaţi la Chişinău, dar şi reprezentanţi ai Băncii Mondiale şi ONU i-au înmâna premierului Gaburici un document ce conţine opinii despre situaţia actuală a ţării şi propuneri privind modernizarea Moldovei în spirit european.

Documentul prezentat de oficialii străini conţinea 30 de capitole în care sunt formulate puncte de vedere ale partenerilor străini privind problemele-cheie din Moldova, precum şi un set de recomandări pentru depăşirea acestora.

De exemplu, în sectorul bancar, oficialii propuneau tragerea la răspundere a celor responsabili de situaţia creată la BEM, Unibank şi Banca Socială, securizarea tuturor calculatoarelor şi registrelor de la aceste instituţii şi desemnarea unei structuri pentru realizarea unei evaluări a stabilităţii financiare din întregul sistem.

În sectorul judiciar, experţii propuneau stabilirea unui grup de lucru la nivel înalt, cu participarea inclusiv a Delegaţiei UE, SUA şi societatea civilă care să lucreze asupra reformei sectorului judiciar. Iar pentru combaterea corupţiei era recomandată aducerea în faţa justiţiei a funcţionarilor de rang înalt şi anularea imunităţii parlamentarilor pentru cazurile de urmărire penală.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md