/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO. INFOGRAFIC/ Diaspora moldovenească investește 1,1 milioane de lei în dezvoltarea localităților de baștină

08 aprilie 2018, ora 08:40

Asociațiile au fost create cu sprijinul proiectului „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și finanțat de Guvernului Elveției.

Astfel, condițiile de trai se vor îmbunătăți în 13 localități, datorită creării a noi servicii locale: aprovizionare cu apă potabilă, evacuare a deșeurilor, întreținere a drumurilor locale, recreere şi sport, iluminat public ș.a.

Aceste proiecte au fost selectate de primării în urma consultării cetățenilor prin sondaje online. Chestionarele au fost completate atât de populația locală, precum şi de băştinaşii din diasporă.

Ulterior, fiecare localitate a lansat o campanie de crowdfunding pe www.Guvern24.md, pentru a asigura transparența procesului și implicarea oamenilor. Peste 20.000 de persoane au accesat informații despre proiecte.

Aceste campanii au reușit, în premieră, să transforme migrația din problemă în oportunitate în localităţile rurale, ceea ce este un lucru extrem de important”, a afirmat Adrian Ermurachi, secretar general adjunct al Guvernului Republicii Moldova.

În total, a fost colectată suma de 1,1 milioane de lei (60.635 USD). Cea mai mare sumă transferată este de 500 USD, iar cea mai mică de 24 lei (1,4 USD). La aceste sume se adaugă și contribuțiile celor 13 primării (127.000 USD), dar şi granturi oferite de Guvernul Elveţiei, în mărime de 15.000 USD pentru fiecare proiect comunitar.

Olesea Cazacu, managera proiectului „Migrație și dezvoltare locală” a menționat că cele 13 localităţi au realizat eficient primele lor campanii online de colectare de fonduri. „Asociațiile de băștinași au devenit poduri de legătură între autoritățile locale și diasporă, ceea ce reprezintă un element cheie pentru dezvoltarea locală. Prin folosirea instrumentelor online, localităţile au demonstrat transparenţă, dar au asigurat şi accesul migranţilor de a dona din orice colţ al lumii”.

Majoritatea localităţilor au depăşit suma propusă spre colectare, ajungând la 280%. Cea mai mare sumă a fost colectată de băștinașii din Copceac (UTA Găgăuzia) – peste 13.000 USD.

Reprezentanţii primăriilor susțin că această primă experiență de a iniţia proiecte locale cu ajutorul băștinașilor i-a inspirat: „Am reușit să apropiem băștinașii din toate colțurile lumii. Am constatat că practic toți băștinașii care au donat sunt din SUA. Cu siguranță eforturile noastre de mobilizare nu se vor opri aici”, a spus Valentina Buzu, viceprimara satului Peresecina.

Proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală” este implementat, în total, în 38 localităţi (25 în etapa întâi a proiectului și 13 în etapa a doua). Localitățile au fost selectate prin concurs.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram