19:20:10 28.03.2024
Stiri

VIDEO // Tânăr „mort”, în centrul Chișinăului: Victimele protestelor de la 7 aprilie 2009, comemorate în Piața Marii Adunări Naționale

Social 07.04.2018 10:30 Vizualizări3301 Autor: Ziarul National
VIDEO // Tânăr „mort”, în centrul Chișinăului: Victimele protestelor de la 7 aprilie 2009, comemorate în Piața Marii Adunări Naționale


Astăzi se împlinesc exact nouă ani de la protestele violente din centrul Chișinăului împotriva regimului lui Voronin, anunțat câștigător după alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009.

Cei veniți în centrul capitalei, în special tineri, au ieșit să-și manifeste nemulțumirea vizavi de rezultatele scrutinului care le oferea comuniștilor 60 de mandate în Parlament, iar protestele au degenerat în violențe. A doua zi, R. Moldova își număra răniții din ambele tabere - polițiști și protestatari, distrugerile de la Parlament și Președinție, dar și morții.

Oficial, unicul tânăr ucis în bătaie de polițiști în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 este Valeriu Boboc, dar în acea vreme presa scria încă despre cel puțin cinci cadavre suspecte, găsite în aceeași perioadă.

A urmat „vânătoarea” de protestatari, sute de tineri fiind luați de pe stradă, din universități sau de acasă și băgați în izolatoarele de detenție unde au fost maltratați de cei cu epoleți într-un hal fără de hal. „Coridorul morții”, „judecătorii din iad”, „călăii de la 7 aprilie” sunt doar câteva etichete rămase în memoria colectivă pentru ceea ce s-a întâmplat în R. Moldova în aprilie 2009, dar și în lunile care au urmat.

CITIȚI și 7 APRILIE 2009: Structurile de forță, conduse ASTĂZI de cei implicați în violențele de acum nouă ani. Rolul lui Jizdan, Pânzari, Popa și Harunjen

La nouă ani de la acele evenimente, societatea așa și nu a aflat ce s-a întâmplat de fapt atunci, cine au fost provocatorii și, mai ales, nu au fost trași la răspundere cei vinovați de luarea de vieți și nenorocirea a sute de tineri.

Unioniștii au ieșit astăzi în Piața Marii Adunări Naționale cu flori și lumânări pentru a comemora victimele de la 7 aprilie 2009. Un tânăr a zăcut pe asfalt atât cât a durat falsmob-ul, amintind de moartea lui Valeriu Boboc.

Pe pancartele lor era scris: „Cinste lor, eroilor”, „9 ani de minciuni”, „Eroii nu mor niciodată”, „Nu uităm, nu iertăm”, „Fii om, nu fi comunist” etc.



În centrul capitalei au ajuns astăzi și liberalii. Fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a declarat că liberalii au încercat să facă lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat de fapt acum nouă ani, dar celelalte componente ale alianței de la guvernare, democrații și liberal-democrații, ar fi „mușamalizat cât au putut” cazul.

Chirtoacă a dat exemplul judecătoarei Galina Moscalciuc, care a fost avansată recent la Curtea de Apel Chișinău, deși aceasta l-a achitat anterior pe polițistul Ion Perju, cel găsit vinovat până la urmă de moartea lui Valeriu Boboc și condamnat la zece ani de închisoare. Perju nu a mai ajuns în detenție, fiind anunțat în căutare.

CITIȚI și Judecătorul care l-a salvat pe un fost angajat MAI în dosarul 7 aprilie și l-a condamnat pe Platon, AVANSAT


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md