14:50:09 25.04.2024
Stiri

Cum își îngroșa buzunarul un șef de la MAI pe spatele subalternilor: Riscă închisoare de până la trei ani

Anticorupție 06.04.2018 14:19 Vizualizări2687 Autor: Ziarul National
Cum își îngroșa buzunarul un șef de la MAI pe spatele subalternilor: Riscă închisoare de până la trei ani


Șeful Direcţiei Comunicaţii Operative a Serviciului Tehnologii Informaţionale al Ministerului Afacerilor Interne riscă până la trei ani de închisoare, pentru că a prejudiciat bugetul instituției cu peste 157 de mii de lei într-un an.

Potrivit procurorilor, șeful era desemnat coordonator al Proiectului „Cross Border Infrastructure” al Programului Operaţional Comun RO-UA-MD 2007-2013, funcție care i-a permis să gestioneze resurse financiare publice contrar destinaţiei și, în baza documentelor fictive, își însușea bani nemeritați.

Astfel, pentru deplasările de serviciu efectuate în lunile februarie 2014 - martie 2015 în cadrul proiectului menţionat, inculpatul a primit, din contabilitatea MAI, bani pentru diurne, cazare, cheltuieli de transport etc. în mărime de 103 491 de lei.

Acesta a prezentat la contabilitate 19 seturi de acte fictive, inclusiv biletele de avion electronice şi confirmări de achitare a acestora, care în realitate nu au fost procurate, deplasările fiind efectuate cu automobilul de serviciu, în baza ordinelor de deplasare ale MAI, cu destinaţia Bucureşi, România.

Procurorii anticorupţie au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, cunoscând că subalternii săi nu au efectuat deplasări în interes de serviciu în cadrul aceluiași proiect, inculpatul a contrasemnat Ordinele de deplasare a şapte subalterni, prin care a consemnat data plecării şi sosirii acestora din deplasare, confirmând „raţionalitatea cheltuielilor”.

Aceste acţiuni au dus la eliberarea nejustificată, din contabilitatea Ministerului Afacerilor Interne, a încă 53 850 de lei. Suma respectivă, potrivit probelor, a fost utilizată de către inculpat fie la efectuarea unor reparaţii pentru confortul personal şi al angajaţilor, fie pentru a beneficia de adaosuri necuvenite la salariul de bază pentru subalterni, de la care a primit o parte din bani.

Dacă va fi găsit vinovat, șeful de la MAI riscă o amendă de cel mult 57 500 de lei sau închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani. De asemenea, instanţa de judecată poate obliga inculpatul la achitarea cheltuielilor judiciare în valoare de peste 30 488 de lei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md