09:12:43 16.04.2024
Stiri

Ţara care şi-a ÎNCHIS parţial SPAŢIUL AERIAN din cauza Rusiei: „E greu de înţeles că se poate întâmpla aşa aproape de noi”

Știri 05.04.2018 18:20 Vizualizări2022 Autor: Ziarul National
Ţara care şi-a ÎNCHIS parţial SPAŢIUL AERIAN din cauza Rusiei: „E greu de înţeles că se poate întâmpla aşa aproape de noi”


Autorităţile din Letonia au anunţat că au închis parţial spaţiul aerian propriu în perioada în care forţele ruse efectuează un exerciţiu militar în Marea Baltică, oficialii de la Riga susţinând că manevrele se desfăşoară în zonă economică exclusivă letonă, potrivit agenţiei Reuters, transmite mediafax.ro.

Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat luni că Flota sa baltică, cu baza la Kaliningrad, o exclavă rusă între Polonia şi Lituania, va efectua un exerciţiu militar, inclusiv teste cu rachete antiaeriene.

„Este o demonstraţie de forţă”, a declarat premierul leton Maris Kucinskis. „Este greu de înţeles că se poate întâmpla aşa aproape de ţara (noastră)”, a adăugat şeful Guvernului de la Riga.

Mai mulţi oficiali letoni au afirmat că exerciţiile se desfăşoară şi în zona economică exclusivă a Letoniei, o regiune în apropierea apelor teritoriale ale ţării, unde Riga are drepturi economice speciale.

Ca reacţie la anunţul Moscovei, Agenţia de Transport din Suedia a emis o avertizare de pericol pentru o porţiune din sudul Mării Baltice, redirecţionând traficul aerian şi maritim.

Letonia, stat membru NATO, susţine că Rusia nu a efectuat niciodată exerciţii militare atât de aproape de teritoriul său, Kucinskis notând că acest lucru se petrece în contextul în care peste 100 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din mai multe state occidentale, în urma atacului neurotoxic din Marea Britanie, atribuit Moscovei. Rusia însă respinge acuzaţiile privind presupusa sa implicare în incidentul de la Salisbury.

Oficialii letoni au precizat că Rusia nu încalcă nicio regulă internaţională şi are dreptul să efectueze exerciţii, însă ataşatul militar rus la Riga a fost convocat la Ministerul leton al Apărării pentru a i se comunica îngrijorarea Letoniei în legătură cu aceste manevre, considerate drept provocatoare de către ambasadorul leton la Moscova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md