Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Radiografia primei zile de înregistrare…

Radiografia primei zile de înregistrare în cursa pentru șefia Chișinăului. Ce urmează

În prima zi de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău, șapte pretendeți s-au afișat la Consiliul electoral de circumscripție electorală nr. 1 pentru a prezenta documentele necesare sau, în cazul candidaților independenți, pentru a solicita eliberarea listelor de subscripție pentru colectarea semnăturilor. Marți, 4 aprilie, au depus actele, pentru a obține statutul de concurent electoral, Valeriu Munteanu (vicepreședintele PL), Vasile Costiuc (președintele partidului „Democrația Acasă”),  Andrei Năstase (liderul PPDA, candidat PAS-PPDA), Reghina Apostolova (candidata Partidului Șor) și Alexandr Roșco (membru al grupului „Antifa”, candidatul partidului „Casa Noastră-Moldova”). În termen de șapte zile, Consiliul de circumscripție trebuie să verifice corectitudinea completării dosarului și să decidă dacă admit sau nu pretendenții în cursa electorală.

Astăzi, și-au manifestat intenția de a candida la șefia capitalei și doi independenți: Maia Laguta (activistă civică) și Sergiu Tofilat (expert în domeniul energetic şi activist civic). Cei doi au la dispoziție 15 zile pentru a colecta câte zece mii de semnături în favoarea candidaturilor lor și a le prezenta Comisiei Electorale Centrale (CEC) pentru a fi validate.

Marți, 4 aprilie, în prima zi de depunere a actelor la CEC pentru înregistrarea candidaților care vor să concureze la alegerile locale noi din 20 mai 2018 pentru fotoliul de primar general al capitalei, cinci pretendeți înaintați de partide au prezentat setul de documente, iar doi candidați independenți au solicitat eliberarea listelor de subscripție pentru a colecta semnături.

La sfârșitul zilei, a fost desfășurată tragerea la sorți pentru stabilirea ordinei în buletinele de vot a celor cinci candidați înaintați de partide. Respectiv, dacă vor fi înregistrați în campanie, ordinea celor cinci în buletinul de vot va fi următoarea:

  1.  Vasile Costiuc, candidatul Partidului „Democrația Acasă”;
  2. Andrei Năstase, liderul PPDA, candidat comun PPDA-PAS;
  3. Alexandr Roșco, candidatul Partidului „Casa Noastră-Moldova”;
  4. Reghina Apostolova, candidata Partidului Șor;
  5. Valeriu Munteanu, candiatul PL.

Conform prevederilor legale, tragerea la sorți se va efectua în fiecare zi în care vor fi recepționate acte pentru înregistrarea în competiția pentru funcția de edil al capitalei. Termenul limită pentru depunerea actelor pentru înregistrarea candidaților este 19 aprilie 2018, cu 30 de zile înainte de data scrutinului.

Campania electorală va începe, oficial, pentru fiecare candidat în parte, din data în care Consiliul electoral de circumscripție nr.1, mun. Chișinău, va adopta o hotărâre în favoarea înregistrării acestuia drept concurent în scrutin.

Ca să fie admiși la alegeri, potrivit Codului Electoral, candidații independenți trebuie să colecteze semnăturile în favoarea a 5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale de bază din circumscripţia mun. Chișinău. Acest lucru înseamnă că activiștii civici Maia Laguta și Sergiu Tofilat sau alți eventuali candidați independenți trebuie să adune cel puțin zece mii de semnături valabile pe care să le prezinte Consiliului electoral, cel târziu, până la 19 aprilie, ora 18.00.

Alți doi pretendenți la șefia capitalei, candidatul PSRM, Ion Ceban (purtător de cuvânt al șefului statului, liderul fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău) și candidatul PUN, Constantin Codreanu (deputat în Parlamentul României) nu au depus încă setul de documente pentru înregistrarea în cursa electorală.

Primara interimară a capitalei, Silvia Radu, a evitat până în prezent să răspundă la întrebarea dacă intenționează să se înscrie în cursa electorală.

Primarul ales la 20 mai va avea un mandat de un singur an, până în 2019, când se vor desfășura alegeri locale în toată țara. Mandat de un an va avea și edilul municipiului Bălți, care, de asemenea, va fi ales la 20 mai. Candidații pentru șefia capitalei de nord a țării vor putea depune setul de documente la Consiliul electoral de circumscripție nr. 2, mun. Bălți, începând de joi, 5 aprilie.

Foto: captură privesc.eu

Citiți și

(doc) Din Parlamentul României, în fotoliul de primar al Chișinăului. CV-ul și averea oficială a candidatului PUN

Năstase se consideră cel mai de temut adversar al „polinomului Plahotniuc-Dodon-Șor”

Pretendentul Costiuc la fotoliul de primar, la CEC: „Nu am pe nimeni care să mă ghideze, nici de la Frankfurt, nici de la GBC”

Primul pretendent la șefia capitalei a depus setul de documente la CEC: „Venim să construim, nu să cârpim”