/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

Persoanele care apelează fără motiv serviciului 112 riscă o amendă de 1500 de lei

missing
03 aprilie 2018, ora 18:40

Potrivit legii, chemarea intenționat falsă a serviciilor specializate (pompieri, poliție, ambulanță) se sancționează cu amendă de la 13 la 30 de unități contravenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore. Sancțiunea este prevăzută în articolul 342 din Codul Contravențional al Republicii Moldova.

Într-un comunicat al instituției se precizează că apelurile false ocupă din timpul operatorilor și întârzie tratarea situațiilor reale, timpul mediu alocat unui apel fiind de 40 de secunde. În decurs de cinci zile de la lansare, Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 a înregistrat 20.856 apeluri din toată țara. 14.171, adică aproape 68 % dintre acestea, sunt false.

Legea nr. 174 din 25.07.2014 cu privire la organizarea şi funcţionarea Serviciului Naţional unic pentru apelurile de urgenţă 112 definește noțiunile de alertare falsă și apelare abuzivă. Alertarea falsă semnifică înştiinţarea sau solicitarea de ajutor intenţionat fals şi/sau eronat, realizată prin apelarea numărului 112 pentru determinarea alarmării Serviciului 112 sau a intervenţiei serviciilor specializate de urgenţă în mod nejustificat. Apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită intervenția serviciilor specializate de urgență”, se mai arată în comunicatul instituției.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram