Human Rights Watch: Armata israeliană a folosit o forță „ilegală” excesivă în timpul protestelor din Fâșia Gaza

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Organizația pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a acuzat marți Israelul că a folosit o forță „ilegală” excesivă pentru a contracara săptămâna trecută protestele palestiniene în masă, deschizând focul și ucigând 18 oameni, informează agenția de presă dpa.

HRW a dat publicităţii un raport în care se spune că, în pofida faptului că au existat acte de violenţă în timpul protestelor de vineri, cum ar fi pietre aruncate şi cauciucuri incendiate, nu există nicio evidenţă că demonstranţii „i-au ameninţat în mod serios” pe soldaţii israelieni.

„Soldaţii israelieni nu doar că au folosit o forţă excesivă, ci se pare că au şi primit ordine care au determinat un răspuns militar sângeros la protestele palestiniene”, a declarat Eric Goldstein, director-adjunct pentru Orientul Mijlociu (OM) al HRW.

„Rezultatul au fost previzibilele decese şi răniri de demonstranţi de cealaltă parte a frontierei, care nu constituiau o ameninţare iminentă la adresa vieţii”, a subliniat el.

Cel puţin 17 palestinieni au fost ucişi de focuri de armă sau de obuze de tanc în apropiere de frontiera Fâşiei Gaza, unde zeci de mii de persoane au mărşăluit în numele refugiaţilor palestinieni şi al urmaşilor lor. Peste 1.400 de protestatari au fost de asemenea răniţi, majoritatea de gaze lacrimogene.

Israelul a subliniat că a răspuns astfel la revoltele de-a lungul frontierei şi că a tras în „principalii instigatori”. Potrivit armatei israeliene, protestele erau un pretext pentru gruparea islamistă Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, de a întreprinde atacuri asupra gardului de la frontieră.

Ministrul israelian al apărării a respins apelurile formulate de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi alţii pentru o investigaţie independentă asupra acestor decese.

Sâmbătă, secretarul general al ONU a declarat că este „profund îngrijorat” şi a cerut o anchetă independentă asupra deceselor, după o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU care a avut loc vineri la New York.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...