(video) 5 filme de Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului

anton tut ryadom
Foto: cadru din filmul „Anton tut ryadom”

Autismul este o tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburărilor autismului/autiste sau de tulburări pervazive de dezvoltare. De Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, #diez a selectat 5 filme ce te vor ajuta să înțelegi mai bine ce este autismul.

# Rainman (1988)

Cred că „Rainman” este cel mai cunoscut film în care unul din protagoniști are autism. De altfel, popularitatea acestuia se datorează și talentului incredibil al lui Dustin Hoffman, apropo, premiat cu un Oscar pentru rolul dat. Acesta a intrat perfect în pielea unei persoane care vede lumea altfel, fiind oarecum detașată de realitatea înconjurătoare. În pelicula dată, se pune accent atât pe unicitatea și talentele unor persoane diagnosticate cu autism, cum ar fi o memorie uluitoare, dar și latura dramatică – neputința de a îndeplini sarcini elementare.
Filmul a fost distins cu patru premii Oscar și două premii Golden Globes.
Totuși, deși e un film chiar bun, e important să înțelegem că nu toate persoanele ce au tulburări din spectrul autismului, au și capacități excepționale. Pelicula este o ficțiune, iar convingerea că persoanele cu autism au talente, abilități remarcabile este una greșită.

# Extrem de tare și incredibil de aproape (2011)

Filmul „Extrem de tare și incredibil de aproape” este despre un băiețel pe nume Oskar și căutările lui, mai degrabă, încăpăținarea de a găsi neapărat un sens în tot ce-l înconjoară. Un băiețel cu o memorie excepțională, care aleargă prin New York, zângănind cu o tamburină, în căutarea unui lacăt… Deși evoluția personajului este redată prin prisma evenimentelor de pe 11 septembrie 2001, filmul este, de fapt, despre dragostea și efortul părinților de a-și ajuta copilul diagnosticat cu sindromul Asperger (o tulburare care face parte din spectrul autismului) să cunoască lumea fără a îi fi frică de ea.
Pelicula, de asemenea, merită atenție și pentru buna prestație a actorilor Sandra Bullock și Tom Hanks.

# Mozart și Balena (2005)

În primul rând, este un film despre iubire. O iubire dintre două persoane, Isabelle și Donald, ce au sindromul Asperger. Ce te atrage în mod special e că au atât de multe în comun și totuși sunt absolut diferite. Donald are un comportament mai caracteristic persoanele cu sindromul Asperger, intră greu în contact cu oamenii din jur, este obsedat de cifre, îi place ca totul să fie exact așa cum a aranjat el, ceea ce pare dezordine, de fapt, pentru el e ordine. Isabelle este excentrică, imprevizibilă, îndrăzneață, nu suportă sunetele puternice și la finalul filmului ajungi să te îndrăgostești de râsul ei atât de bizar.
De ce „Mozart și Balenă”? Pentru a afla va trebui să privești filmul.


 
# Temple Grandin (2009)

Cred că filmul „Temple Grandin” redă cel mai bine realitatea unei persoane diagnosticate cu autism. În primul rând, pentru că este inspirat din viața reală, viața lui Temple Grandin, o femeie ce în pofida și totodată datorită autismului a revoluționat practicile de manevrare umană a animalelor, fiind desemnată în anul 2010, conform revistei Times, una din cele mai influente persoane de pe glob.
În fond, filmul este despre o femeie ce nu poate percepe emoțiile, umorul, sarcasmul, limbajul nonverbal cum o fac alții, nu-și poate controla tonalitatea vocii, nu înțelege regulile după care funcționează o societate, modul în care interacționează oamenii, și totuși ea vede lumea diferit, literalmente diferit. Această aptitudine unică o ajută să se realizeze în viață, dedicându-se studierii comportamentului animalelor și aplicării studiilor sale în industria creșterii acestora. De asemenea, Temple Grandin devine unul din cei mai cunoscuți activiști pentru studierea, conştientizarea autismului.

# Anton tut ryadom (2013)

„Anton tut ryadom” e cel mai tulburător film din această listă, pentru că e un documentar, nu e inspirat, ci e viața reală, pentru că a pornit de la un text bizar, pentru că o mamă moare de cancer, pentru că vedem oroarea internatelor psiho-neurologice, pentru că Anton Kharitonov.
„Anton tut ryadom” este pelicula de debut a criticului de film Liubovi Arkus. Totul a pornit de la un text care a devenit viral pe internet. Liubovi Arkus a hotărât să găsească autorul acestuia, apoi s-a prins la ideea că a început un proiect, dar s-a ales cu un băiat.
Dacă aceste rânduri au determinat-o pe Liubov Arkus să facă un film, pe tine, cu siguranță, te vor determina să-l privești.

Oamenii pot fi buni, veseli, triști, buni, blânzi, milostivi, mari, mici. Se plimbă, aleargă, sar, vorbesc, ascultă. Haioși, de bar. Roșii. Scurți. Femeile pot fi bune, vorbitoare, luminoase, din blană, fierbinți, de gheață, mărunte. Mai sunt și oameni fără musteți. Oamenii pot fi așezați, în picioare, fierbinți, calzi, reci, adevărați, de fier. Oamenii merg acasă. Oamenii merg la magazin. Oamenii cântă la pian. Oamenii cântă la pian cu coadă. Oamenii cântă la acordeon. Oamenii merg la Plehanova. Oamenii stau lângă casă. Oamenii rabdă. Oamenii beau apă, ceai. Oamenii beau cafea. Oamenii beau compot. Beau lapte, beau mare, beau chefir. Ceai tare.
Mai beau cvas,
limonadă, Sprite, Fanta. Mănâncă dulceață, smântână. Oamenii gândesc, tac. Sănătoși și bolnavi. Devin aducători de apă, ducători de apă. Oameni pe corabie, în avion, în autocar, în tren, în tramvai, în mașină, în elicopter, în macara, în combină agricolă. Oamenii trăiesc în căsuțe, în cameră, la bucătărie, în apartament, în calorifer, în coridor, în baie, în duș, în saună. Oamenii pleacă, ies, aleargă, oamenii mai și înoată, se scaldă, mănâncă, se hrănesc, mor, scot șosetele. Oameni ascultă radio. Oamenii nu rabdă. Oamenii mănâncă. Vorbesc. Oamenii se ciufulesc. Se pișă, se cacă. Oamenii își schimbă hainele. Citesc. Privesc. Îngheață. Se scaldă. Cumpără. Se încălzesc. Împușcă. Ucid. Numără, calculează. Aprind, sting. Oameni sunt și în teatru. Se plimbă cu sania. Se emoționează. Fumează. Plâng, râd. Sună. Normali, mândri, ștrengari. Oamenii se grăbesc. Se ceartă. Veseli. Serioși. Oamenii fac gălăgie, harmalaie. Nu se ciufulesc. Se pierd. Roșcați. Profunzi. Oamenii își jupoaie pielea. Oamenii repară o casă, hambarul. Oamenii vor mai răbda. Oamenii desenează, scriu. De pădure. Oamenii taie lemne, pun la foc. Oamenii se mai și salută, vorbesc, sar, aleargă. Oamenii sunt finiți. Oamenii zboară.”

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Djein Vacari
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente