/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ Au apărut primii beneficiari „Prima Casă”. Iei un milion de lei, iar peste 25 de ani întorci 2,5 milioane

missing
02 aprilie 2018, ora 19:37

Începând de astăzi, familia Nemerenco are propria casă, dar și un credit care trebuie achitat. Beneficiarii nu au fost însă prea vorbăreți și au refuzat să vorbească despre bani.

„- Am dorit o casă a noastră.
– Cu câți bani rămâneți în familie după ce achitați rata lunară la bancă?
– De ajuns. Merci.
– Cât costă apartamentul?”

A venit sa urmărească momentul și ministrul Finanțelor, Octavian Armașu. Creditul este acordat în valută națională de numai trei bănci din țară, aflate însă sub supravegherea specială a Băncii Naționale.

„Noi am invitat toate băncile,” susține Octavian Armașu, ministru Finanțelor.

Deși unele bănci oferă credite la o dobândă mai avantajoasă, condițiile de acordare a împrumutului fac diferența, spun responsabilii.

„Dacă la bancă, pe programul intern al băncii, doriți un credit, trebuie să aveți 30% bani proprii, cota inițială. Aici este 10%,” a declarat Serghei Cebotari, președintele Banca Comercială.

Pot beneficia de program persoanele de până la 45 de ani, care, în ultimul an, nu au deținut vreun imobil.

Beneficiarii trebuie să fie angajați oficial, cu un salariu de două ori mai mare decât rata pe care urmează să o achite lunar la bancă. Dobânda, de puțin peste 9%, este fluctuantă, ceea ce înseamnă că aceasta ar putea crește după recalcularea care se face la fiecare jumătate de an. Doritorii trebuie să fie gata să dea din start 10% din valoarea totală a locuinței, iar statul va oferi garanții în valoare de 50% din soldul creditului.

Un milion, de exemplu, luat pentru procurarea locuinței, în 25 de ani presupune întoarcerea a aproape 2,5 milioane de lei,” a menționat Veaceslav Negruța, expert „Transparency International” Moldova.

Expertul „Transparency International” mai spune că programul ar putea fi utilizat într-o schemă de spălare a banilor, riscuri negate de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Băncile comerciale nu au disponibilități sau lichidități lungi. Poate fi redirecționat prin băncile participante o linie de credit, bani care se află azi în altă parte vor fi direcționați pentru a acorda aceste credite,” susține Octavian Armașu, ministrul Finanțelor.

„Eu nu sunt mare specialist la spălarea banilor. Eu știu că acest program, Prima Casă, exact așa cum este la noi, exact așa funcționează în România din 2009.”

Autoritățile intenționează să ofere facilități pentru bugetari. Și această inițiativă a fost anunțată de liderul PDM, Vlad Plahotniuc și implementată de Guvern.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram