Trimite e-mail | Printeaza
Social
02.04.2018

Campanii de susținere a copiilor cu autism au fost organizate la Chișinău, Bălți, Tiraspol și Rîbnița

Luni, 2 aprilie, de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, la Chișinău, Bălți, Tiraspol și Rîbnița au fost organizate campanii de sensibilizare a publicului, menite să atragă atenția asupra acestei afecțiuni. Activitățile au fost organizate de la Chișinău de voluntarii Asociației „Înțelegem Autismul”, la Tiraspol și Rîbnița de cei ai ONG-ului „OSORȚ” și „Dobrye serdtsa”, la Bălți de ONG-ul „Aderit”.


În cele mai aglomerate locuri publice a celor patru orașe, voluntarii au răspândit material informativ și le-au vorbit trecătorilor despre problemele cu care se confruntă familiile care educă copii cu autism și felul în care le putem ajuta.
„Vrem să eliminăm prejudecățile asociate cu copiii cu autism. De cele mai multe ori, pentru familiile care cresc copii cu autism, o simplă plimbare sau vizită la magazin se poate transforma întro încercare. Copiii cu autism reacționează emotiv la gălăgie și sunete stridente, luminozitate puternică, aglomerație, și multe alte lucruri, cărora noi nu le acordăm atenție. Copilul cu autism poate să strige, să bată cu picioarele în pământ, să se trântească jos. Toate acestea trezesc reacții negative la cei din jur. În asemenea situații părinții se simt neajutorați și au nevoie de înțelegerea celor din jur. Azi încercăm să le spunem oamenilor că asemenea comportament nu este semnul unei educații proaste sau al unui comportament agresiv și le explicăm cum e corect să procedezi în asemenea caz ”, spune Maria Kioning, conducătoarea Asociației „Înțelegem Autismul”.

Diagnosticarea afecțiunii și luarea măsurilor la timp este primul pas în stabilirea unei comunicări eficiente între părinți și copilul cu autism, iar ulterior – integrarea acestuia în societate, se spune în comunicatul PNUD.

„Primele semne ale autismului pot fi văzute devreme. La 2-3 luni copilul evită contactul vizual, după 6 luni nu râde ca răspuns la zâmbetul părintelui, la opt luni nu urmărește degetul arătător, iar la nouă nu gângurește. Sunt lucruri pe cât de elementare, pe atât de puțin cunoscute. Sigur, diagnosticul este stabilit de doctor, însă e bine ca părintele să fie informat, de aceea, am elaborat materiale informative despre primele semne ale autismului, care vor fi amplasate în instituții medicale și educaționale”, povestește Maria Kioning.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății din 2016, unul din 160 de copii se naște cu autism.
Asociația „Înțelegem Autismul” în parteneriat cu ONG-ul „OSORȚ” din Tiraspol, realizează un proiect de susținere a familiilor care educă copii cu autism. Pe parcursul anului curent, pentru acestea vor fi organizate seminare cu experți internaționali în domeniul Terapiei Comportamentale Aplicate (ABA) și dezvoltării vorbirii.

Parteneriatul este realizat în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de UE și implementat de PNUD.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus