Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Filialele PwC din Ucraina și…

Filialele PwC din Ucraina și Cipru atacate în judecată de cea mai mare bancă din Ucraina

Shutterstock

Cea mai mare bancă din Ucraina, PrivatBank, a dat în judecată filialele din Ucraina și Cipru ale firmei internaționale de consultanță și audit, PricewaterhouseCoopers (PwC) și cere despăgubiri în valoare de 3 miliarde de dolari pentru încălcările în procedurile de audit efectuate în perioada 2013-2015, transmite Reuters. Se întâmplă după ce în mai 2017, PwC a fost amendată de către autoritatea britanică de supraveghere în domeniul contabil cu suma record de 5 milioane lire sterline (circa 5,92 milioane euro) pentru modul în care a verificat registrele contabile ale companiei Connaught, furnizor de servicii de reparații și mentenanță în domeniul locuințelor sociale, intrată în insolvență în 2010.

Este cel mai recent proces dintr-o serie de procese inițiate în urma naționalizării PrivatBank în 2016, după ce autorităţile oficiale au descoperit o gaură de 5,5 miliarde de dolari în bilanţul PrivatBank, instituţie ce a fost naţionalizată la sfârşitul anului trecut. Autoritățile de la Kiev au retras deja dreptul PwC de a audita băncile ucrainene, ca penalizare pentru incapacitatea de a semnala neregulile de la PrivatBank. PwC a declarat că interdicția este nejustificată.

Banca a dat în judecată filialele companiei PwC din Ucraina și Cipru la un tribunal din Cipru, vineri, 30 martie.

„PrivatBank afirmă că a avut de suferit ca urmare a încălcării grave de către PwC a sarcinilor și responsabilităților sale, în auditarea situațiilor financiare ale PrivatBank”, se arată într-o declarație a băncii.

Reprezentanții subsidiarelor din Ucraina și Cipru ale PwC nu au răspuns deocamdată solicitărilor pentru comentarii ale Reuters.
Potrivit Băncii Centrale ale Ucrainei, 95% din împrumuturile acordate de PrivatBank au mers la companii care aveau legături cu foștii proprietari al instituției financiare și persoane afiliate acestora. Foștii acționari ai PrivatBank, Ihor Kolomoiski și Ghenadi Bogoliubov, au contestat naționalizarea și susțin că banca centrală a evaluat greșit situația financiară a PrivatBank.

În decembrie 2017, o instanță din Londra a ordonat înghețarea activelor lui Kolomoisky și a lui Bogolyubov, pe perioada în care analizează cazul. Naționalizarea PrivatBank a fost punctul culminant al unei operațiuni de curățare a sistemului financiar din Ucraina, cu susținerea Fondul Monetar Internațional. Zeci de bănci au fost închise de la venirea la putere a unui guvern pro-occidental, în 2014.

Anterior, în mai 2017, autoritatea britanică de supraveghere în domeniul contabil a amendat firma de consultanță și audit PwC cu suma record de 5 milioane lire sterline (5,92 milioane euro) pentru modul în care a verificat registrele contabile ale companiei Connaught, furnizor de servicii de reparații și mentenanță în domeniul locuințelor sociale, intrată în insolvență în 2010, transmite proft.ro.

PricewaterhouseCoopers face parte din grupul celor mai mari patru firme de audit din lume numit Big Four, alături de KPMG, Ernst & Young și Deloitte Touche Tohmatsu.

 

 

Foto: Shutterstock