In Memoriam Academicianul Vsevolod Moscalenco, semnat de conducerea țării și reprezentanți ai mediului academic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Conducerea de vârf a țării și reprezentanți ai mediului academic au semnat un articol „In Memoriam” academicianului Vsevolod Moscalenco, profesor universitar, doctor habilitat în științe fizico-matematice, decedat la vârsta de 90 de ani. „Suntem îndurerați de vestea trecerii în eternitate a ilustrului savant cu renume mondial”, se arată în articolul semnat de președintele Igor Dodon, președintele Parlamentului, Andrian Candu, premierul Pavel Filip, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Vladimir Hotineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca și vicepreședintele AȘM, Ion Tighineanu.

„Academicianul Vsevolod Moscalenco s-a remarcat prin elaborări teoretice semnificative în domeniul fizicii stării condensate. Îi revine un rol aparte și în formarea și menținerea prestigiului științei autohtone prin intensificarea relațiilor de colaborare dintre savanții din Republica Moldova și Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, pentru această contribuție i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al acestei prestigioase instituții de cercetare”, se arată în articolul „In Memoriam”.

Pentru realizările de pionierat și promovarea imaginii țării noastre pe scară internațională academicianul a fost menționat cu cele mai înalte distincţii de stat şi titluri onorifice naționale: Cavaler al „Ordinului Republicii”, „Om emerit”, Laureat al Premiului de Stat, Medalia AȘM „Dimitrie Cantemir”.

„Ne exprimăm respectul pentru personalitatea notorie a academicianului Vsevolod Moscalenco, care și-a consacrat viața dezvoltării cunoașterii științifice în beneficiul societății Republicii Moldova. În aceste momente de mare tristețe, transmitem condoleanțe și compasiune familiei îndurerate și celor apropiați. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, se mai spune în articolul menționat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...