Ilegalități în penitenciarul Lipcani: Zeci de telefoane mobile, cartele, alcool și droguri, depistate la deținuți. Fenomenul ajunge în vizorul procurorilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Zeci de telefoane mobile, cartele SIM, încărcătoare, acumulatoare, cărți de joc, fișe pentru „poker”, bani și multiple alte obiecte interzise în locurile de detenție au fost găsite în urma unor percheziții efectuate la Penitenciarul nr 2 din orașul Lipcani. Acest fapt a determinat procurorii din Procuratura raionului Briceni să inițieze o cauză penală pe faptul „transmiterii ilegale a obiectelor interzise persoanelor deținute”.

În speță, procesul penal a fost inițiat după ce, în cadrul perchezițiilor efectuate pe 14 martie 2018 în mai multe ascunzișuri, dar și asupra deținuților penitenciarului au fost depistate și ridicate mai multe obiecte interzise, inclusiv: 34 de telefoane mobile, 10 cartele SIM, 15 acumulatoare și 41 de încărcătoare pentru telefoane mobile, 47 litri de băutură alcoolică „basamac”, 16 seturi de cărți de joc, 103 lei, modem WiFi – 2 bucăți, 8 căști pentru telefon mobil, 490 de fișe pentru „poker”, 50 litri de materie primă pentru prepararea băuturii alcoolice „braga”, 7 pachețele cu substanțe susceptibile a fi stupefiante. Obiectele nepermise au fost transmise deținuților de la Lipcani în mod sistematic, tăinuite fiind de la control, iar procurorii au temeiuri de a bănui că acest lucru a fost posibil cu implicarea angajaților Penitenciarului nr.2 Lipcani.

În prezent, se efectuează acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cazului, identificării persoanelor implicate și tragerii lor la răspundere penală. Pentru asemenea acțiuni, legislația prevede amendă de la 550 la 850 unități convenționale sau închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Potrivit Procuraturii Generale, recent, pentru acțiuni similare de transmitere a obiectelor interzise deținuților din Lipcani, două persoane au fost deja condamnate.

În primul caz, persoana a fost condamnată la 2 ani și 2 luni închisoare, cu executare, după ce, în decursul anului trecut a comis trei episoade de transmitere a obiectelor interzise, prin aruncarea coletelor peste edificiul de pază al instituției de detenție, în care se aflau telefoane mobile și droguri în proporții mari. În celălalt caz, persoana a fost condamnată la o amendă penală de 25 mii de lei, după ce, în toamna anului trecut, a încercat să-i transmită unui deținut al penitenciarului un telefon mobil și droguri, ascunse într-o cratiță cu brânză.

De asemenea, procurorii au finalizat și expediat în judecată o cauză penală de învinuire a unui deținut al Penitenciarului din Lipcani, care pe 18 noiembrie 2017, a manifestat un comportament agresiv la cerința unui angajat al închisorii de a se liniști, aplicându-i unui gardian o lovitură cu pumnul în față. Pentru nesupunerea prin violență cerințelor administrației, condamnatul riscă până la 5 ani închisoare.

De notat că, după intrarea în vigoare a noii Legi cu privire la Procuratură, a fost exclusă competența procurorilor în domeniul monitorizării respectării legislației în activitatea organelor de stat, inclusiv a locurilor de detenție, aceasta fiind prerogativa exclusivă a organelor de resort, iar în cazul respectiv – al Departamentului Instituțiilor Penitenciare al Ministerului Justiției. Intervenția procurorilor are loc doar în cazul apariției unor informații despre comiterea unor infracțiuni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...