Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   25 de ani de relații…

25 de ani de relații diplomatice moldo-portugheze

Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-portugheze, în incinta Parlamentului Portugaliei a fost inaugurată o impresionantă expoziție a artiștilor plastici moldoveni stabiliți în Republica Portugheză.

Evenimentul, cu genericul „Moldovenii pictează Portugalia”, a avut loc miercuri, 21 martie, și a fost organizat de către Ambasada Republicii Moldova la Lisabona împreună cu Comitetul Portughez pentru Afaceri Externe și Comunități Portugheze, din cadrul Parlamentului.

Cu acest prilej, Președintele Comisiei Parlamentare pentru Afaceri Externe și Comunități Portugheze, Sérgio Sousa Pinto, și Ambasadorul țării noastre, Dumitru Socolan, au ținut să menționeze în discursuri relațiile de prietenie dintre cele două popoare și au evidențiat rolul important, în acest context, al comunității moldovenilor din Portugalia.

„În acest sfert de secol, relația dintre R. Moldova și Portugalia s-a dezvoltat și s-a aprofundat, ancorată în legăturile de prietenie care unesc cele două societăți. Panourile expuse aici se referă la câteva momente importante ale relațiilor moldo-portugheze desfășurate în această perioadă. Cooperarea și prietenia între Moldova și Portugalia nu se limitează doar la segmentul bilateral, ci se extinde, de asemenea, la nivelul Organizațiilor Internaționale. Partea moldovenească apreciază foarte înalt sprijinul oferit în această perioadă de către Portugalia întru păstrarea integrității teritoriale a statului nostru, precum și pentru crearea parcursului european al R. Moldova, în special în cadrul procedurii de atribuire a Acordului de Asociere și liberalizarea regimului de vize”, a subliniat ambasadorul Dumitru Socolan, în luarea de cuvânt.

Expoziția va fi deschisă pentru public până la 27 aprilie, curent.

Olesea Tanașciuc, Portugalia