(video) Cele mai bune filme documentare despre femei. Descoperă lumea Ninei Simone, prințesei Diana și a multor altor femei, din culise

1522325020374-poza

Femei puternice, care au spart tiparele, au luptat pentru drepturile lor și au câștigat admirația a milioane de oameni din lume. Mai jos, găsiți o listă de documentare, care o să vă ajute să cunoașteți câteva femei inspiraționale și să aflați câte sacrificii au stat în spatele curajului lor.

# What Happened, Miss Simone?

„Să-ți spun ce înseamnă libertatea pentru mine – lipsa fricii”, spune Nina Simone la începutul documentarului de pe Netflix What happened, Miss Simone? Intitulat după un citat de Maya Angelou, filmul a fost criticat pentru faptul că s-a concentrat pe problemele mintale și abuzurile suferite de artistă decât pe realizările ei și locul important pe care și l-a câștigat în istoria divertismentului.

Totuși, ne dezvăluie niște laturi ascunse ale vieții lui Simone – de exemplu faptul că i-a zis odată lui dr. Martin Luther King Jr. că nu e pacifistă – care nu erau publice înainte de acest documentar. What happened, Miss Simone? Prezintă nuanțele inconfortabile din viața unei femei care și-a dorit să fie prima pianistă clasică de culoare a Americii, dar a devenit unul dintre cei mai deosebiți artiști de divertisment ai timpurilor ei.

# Seeing Allred

Seeing Allred îi face portretul celei mai faimoase avocate americane specializată în drepturile femeilor, Gloria Allred. Cu o listă de clienți care include și familia lui Nicole Brown Simpson în timpul procesului lui O.J. Simpson pentru crimă și femei care l-au acuzat pe Donald Trump de agresiune sexuală, e cunoscută de mulți americani, dar puțini îi știu povestea. Seeing Allred vrea să schimbe chestia asta și ilustrează cum experiențele personale ale avocatei cu problemele pentru care luptă în prezent – agresiune sexuală, avort, reprezentarea femeilor la locul de muncă – au inspirat-o să devină forța care este astăzi.

# GLOW: The Story of the Gorgeous Ladies of Wrestling

The Gorgeous Ladies of Wrestling League, o ligă de wrestling formată doar din femei și cunoscută sub numele de GLOW, a fost o senzație a televiziunii anilor ’80 care a avut milioane de vizualizări. Un documentar din 2012 intitulat GLOW: The Story of The Gorgeous Ladies of Wrestling s-a întâlnit cu femeile din GLOW ca să afle care au fost experiențele lor din timpul filmărilor și cum s-au simțit când serialul s-a întrerupt brusc.

# Mission Blue

Mission Blue spune povestea Sylviei Earle, oceanografă, conservaționistă și prima femeie director a Administrației Oceanelor și Atmosferei. Documentarul conține interviuri cu Earle în care aceasta povestește ce a atras-o la biologia marină, sexismul cu care s-a confruntat ca femeie biolog și felul în care a asistat la deteriorarea oceanelor de când a început să le studieze, în 1950.

# Maya Angelou: And Still I Rise

Primul documentar despre extraordinara scriitoare și poetă, Maya Angelou: And Still I Rise, include interviuri în exclusivitate cu Oprah, familia Clinton, Alfred Woodard, Cicely Tyson și Angelou. Documentarul ne duce într-o călătorie prin fascinanta viață a lui Angelou, de la confruntările cu KKK în copilărie și împrietenirea cu Malcolm X la ziua în care a recitat o poezie la inaugurarea lui Bill Clinton.

# Diana: In Her Own Words

Acest documentar din 2017 e narat în totalitate de către Prințesa Diana, cu ajutorul unor interviuri secrete intitulate „casetele Morton”, pe care prințesa i le-a trimis jurnalistului Andrew Morton la începutul anilor ’90. În documentar, Diana vorbește despre multe dintre scandalurile și acuzațiile aduse familiei regale în presă în perioada respectivă.

Casetele sunt intense și sfâșietoare: în ele, prințesa Diana povestește despre episoade de automutilare și suferința cauzată de relația extraconjugală a prințului Charles.

# Daughters of Destiny

Daughters of Destiny urmărește cinci fete indiene care aparțin castei Dalit – cea mai inferioară și săracă dintre castele indiene – care merg la o școală numită Shanti Bhavan. Școala, care le oferă copiilor educație, haine, o masă și un adăpost, a fost fondată cu scopul de a le oferi membrilor castei Dalit o șansă de a depăși granițele dintre clase. Daughters of Destiny ne dezvăluie viețile acestor fete și visele lor de viitor.

Mai multe recomandări din lista, creată de VICE, puteți găsi AICI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente