DA sau NU pentru Unirea cu România. Începând cu ziua de astăzi, chișinăuienii își vor exprima voința

video-sapte-localitati-din-republica-moldova-au-semnat-o-declaratie-de-unire-cu-romania-1517326599-600×338-1-600×338

Subiectul unirii Republicii Moldova cu România ocupă un loc din ce în ce mai important pe agenda publică din cele două state. Fiindcă acest proces este posibil doar prin voința ambelor părți, Centrului Social-Politic European și-a propus să studieze această voință, la nivelul întregii populații din Republica Moldova.

În luna aprilie, mai multe cercetări întreprinse pe teren vor releva acordul sau dezacordul populației din municipiul Chișinău față de subiect. Astfel, în perioada 1-14 aprilie, întreaga populație va fi chemată să își exprime părerea. Pentru că nu există răspunsuri bune sau rele, în cadrul cercetării vor fi luate în considerare toate răspunsurile, adevărate, sincere sau nu. Întrebarea va fi una închisă, precodificată, cu două variante posibile de răspuns, iar chișinăuenii vor putea alege pe aceea care corespunde opiniei lor, cu ,,DA” sau „NU”.

Chișinăuienii vor fi chestionați de operatori de interviu, iar cei care vor, pot răspunde online la această întrebare, pe siteul www.decid.md.

Este cea mai amplă cercetare publică pe acest subiect de la înființarea Republicii Moldova până în prezent și solicităm ca și alte instituții interesate să-și dea concursul pentru buna desfășurare a studiilor, în beneficiul adevărului din punct de vedere științific al rezultatelor cercetării.

Efectuarea acestui amplu studiu se conturează ca fiind importantă și pentru exercitarea libertății de expresie în societatea moldovenească. Rezultatele studiului au potențialul de a îmbogăți cu argumente obiective dezbaterea publică referitoare la unire, prin intermediul cifrelor interpretate de sociologi independenți.

Cercetarea își propune așadar ca scop secundar să radiografieze nivelul de maturitate și sănătatea democrației din Republica Moldova, prin abordarea științifică și fără părtinire a unui subiect de interes și insuficient analizat: unirea cu România.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente