Moldova propune Rusiei două imobile la Chişinău, pentru trei la Moscova!

Un proiect de acord interguvernamental moldo-rus cu privire la condițiile de cazare a misiunilor diplomatice ale celor două ţări este negociat de autorităţile de la Moscova şi Chişinău.

Potrivit acestuia, Rusia va primi dreptul de proprietate asupra clădirii ambasadei sale la Chișinău şi a unui imobil din imediata vecinătate, iar Republica Moldova va primi în schimb trei obiective de pe strada Kuznetsky Most din Moscova, unde se află în prezent misiunea diplomatică moldovenească.

Potrivit kommersant.ru, proiectul de acord interguvernamental moldo-rus se află în prezent în Parlament.

Astfel, potrivit proiectului de acord, Republica Moldova va confirma Federației Ruse dreptul de proprietate asupra clădirilor și structurilor folosite de Ambasada Rusiei și situate pe bulevardul Ștefan cel Mare şi Sfânt, 153, cu suprafața totală de 7.710.5 metri pătrați.

Terenul cu suprafaţa de 0,8 hectare, pe care se află imobilul va fi transmis în chirie Rusiei pentru o perioadă de 99 de ani, la un preț simbolic de 1 leu pe an. În plus, partea moldovenească este gata să ofere Rusiei şi dreptul de proprietate asupra unui imobil de pe strada Toma Ciorbă 13, pentru nevoile ambasadei. Acesta are suprafață de 241.4 metri pătraţi, iar condiţiile de arendă la fel ar urma să fie simbolice.

Moldova, la rândul său, va obţine pentru amplasarea reprezentanţelor diplomatice din trei imobile în centrul Capitalei Federaţiei Ruse. Este vorba de imobilul de pe Kuznetsky Most 18/7, clădirea 1, cu o suprafaţa de 1.513 de metri pătraţi, precum și două imobile învecinate din stradă Puşecinaia, 7/5, cu suprafeţe de 1.371.8 metri pătrați şi1.388.4 metri pătrați. Terenul pe care se află clădirile este transmis Moldovei în arendă pentru 99 de ani, la un preț de o rublă pe an.

În argumentarea proiectului se menţionează că deşi au relaţii diplomatice de 23 de ani, Rusia şi Republica Moldova nu şi-au legalizat dreptul de proprietatea asupra reprezentanţelor diplomatice. În prezent cele două țări ocupă aceste imobile pe baza unor acorduri cu primăriile, ceea ce duce la apariţia mai multor probleme.

De exemplu, în 2009 Primăria Moscovei a cerut Moldovei să achite o taxă de circa 1.000 de euro pentru fiecare metru pătrat din imobilele în care se afla Ambasada Moldovei.

În nota explicativă la proiectul, citat de kommersant.ru, se mai susţine că acordul va crea un cadru legal necesar pentru dreptul de proprietate a Republicii Moldova asupra complexului de clădiri a Ambasadei din Rusia, și, de asemenea, va confirma dreptul de proprietate al Federației Ruse pentru ambasada din Chișinău.

De notat că ambasada Moldovei la Moscova este amplasată în fosta reprezentanţă permanentă a RSS Moldovenească din capitala rusă. În schimb, ambasada Rusiei a fost construită în anul 2000 şi este amplasată pe un teren transmis de primăria Chişinău încă în anul 1996, iar potrivit unor date sediul reprezentanţei diplomatice ruse din Moldova este unul dintre cele mai scumpe din lume, acesta fiind asigurat şi contra atacurilor teroriste.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.