Președintele francez Emmanuel Macron vrea să reducă numărul de parlamentari cu 30%

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul francez va prezenta la jumătatea săptămânii viitoare proiectul de reformă instituțională promisă de președintele Emmanuel Macron, acesta din urmă dorind în special reducerea numărului de parlamentari cu 30%, a indicat vineri Palatul Elysée, transmite AFP.

Președintele Macron i-a primit vineri pe președinții Adunării Naționale, François de Rugy, și Senatului, Gérard Larcher, pentru a ajunge la un compromis cu privire la această reformă. La întâlnire a participat şi premierul Edouard Philippe.

„S-au înregistrat progrese asupra tuturor subiectelor în timpul întâlnirii de la Elysée, dar nu s-a ajuns la un acord asupra propunerii de scădere a numărului de parlamentari cu 30%”, a declarat o sursă apropiată președintelui Senatului francez.

În prezent, Franța are 577 de deputați și 348 de senatori, ceea ce – raportat la populația sa – o plasează în media europeană.

În ceea ce-l privește, premierul Edouard Philippe a propus ca 10-25% dintre deputați să fie aleși pe baza unui vot proporțional, în timp ce François de Rugy s-a pronunțat pentru un procent de 25%, iar Gérard Larcher pentru o proporție mai scăzută.

Șeful guvernului de la Paris va prezenta la jumătatea săptămânii viitoare principalele propuneri din cadrul acestei reforme a instituțiilor centrale din Franța, una dintre măsuri vizând limitarea la trei a numărului de mandate succesive pentru parlamentari și primarii marilor orașe.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...