/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Miting la Dereneu în susținerea preotului Florin. Unii enoriași spun că sunt intimidați și „rugați” să tacă

missing
30 martie 2018, ora 18:46

Peste 100 de persoane s-au adunat în centrul satului Dereneu. Enoriașii au organizat un miting pașnic de susținere a preotului Florin. Aceștia sunt nemulțumiți că un grup de persoane ar fi locuit, timp de o lună, în biserica localității.

„Noi dorim să ni se întoarcă biserica înapoi. Atât. Să nu vie niște tâlhari, să înconjoare biserica, să rupă lacătul, toți răii la răspundere”.

„Noi am dat ajutor și nu trebuie ca cineva care nu a dat vreodată ajutor – să stea în biserică și să facă hotel din biserică”.

Manifestanții susțin că vor ca în perioada sărbătorilor pascale să poată participa la slujbe în biserică.

„Încercăm să fim auziți, locuitorii satului să fim auziți de organele competente, ca să ni se permită să slujim împreună cu părintele Florin în biserica localității noastre”.

„Un miting pentru susținerea parohiei, pentru că se apropie sfintele sărbători, ca de Săptămâna Patimilor să putem să facem slujbă”, spune preotul Marin Florin.

Preotul susține că, zilele trecute, grupul care s-a aflat timp de 24 de zile în biserică, a fost dat afară de polițiști, iar ușa a fost sigilată.

„Persoanele dubioase care stăteau în biserică și numai Dumnezeu știe ce făceau în biserică, astăzi nu mai sunt pe teritoriul bisericii. Pe 27 martie, seara, a venit secretarul Episcopiei de Ungheni, Vadim Corotinschi, cu un grup de sportivi și au încercat provocări foarte mari”, susține Marin Florin.

„Noi nu am provocat pe nimeni, acolo era un grup de patru oameni. Noi am vrut să vedem dacă se respectă cuvintele spuse de domnul comisar și este sigilată biserica. Nu știu ce nu i-a plăcut. I-am spus să se liniștească, atunci el s-a izbit la mine, m-a împins și mi-a tas vreo trei pumni sub brațul drept”, menționează Vadim Corostinschi, secretarul episcopiei Ungheni și Nisporeni.

„Sincer să zic, eu în viața mea nu am tăiat măcar o găină. Repet. Mi-a murit mirarea și nu mă mai miră nimic. Episcopia de Ungheni este o fabrică de minciuni, de insinuări și de bârfe”, a mai adăugat Marin Florin.

Zilele trecute, un alt grup de enoriași din localitate a organizat o conferință de presă la Chișinău, la care a proferat mai multe acuzații preotului Florin.

„Când a avut loc judecata preoțească, la episcopie am fost și eu prezentă. Era un caz cu niște femei care au dat sume enorme de bani preotului și ele când au văzut că au fost mințite, ele au apelat la episcopie”, spune o locuitoare din Dereneu.

„Mi-au adus niște acuzații foarte grave, dar Dumnezeu îi va judeca, lumea știe cine sunt eu”, menționează Marin Florin.

„Noi avem părerea noastră, el a făcut tare multe lucruri bune, frumusețe”.

„Când am venit în Dereneu era gard din lemn, dar a făcut gard, ba una, ba alta”.

Scandalul a izbucnit cu câteva luni în urmă, după ce preotul, sufocat de taxele impuse, a încercat să scoată biserica din subordinea Mitropoliei Moldovei și să o treacă la Mitropolia Basarabiei. Secretarul Episcopiei Ungheni și Nisporeni, Vadim Corostinschi, spune că părintele Florin minte în privința taxelor.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram